You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Шлунково-кишкові хвороби. Дієтичне харчування

Інколи до лікаря звертаються зі скаргами на болі в шлунку, нудоту. Не завжди слід їх приймати як симптоми харчового отруєння.

За цим може критися ряд небезпечних шлунково-кишкових хвороб: гостре запалення шлунка та запалення шлунка і тонких кишок (гастроентеріт), гастроенте­роколіти і коліти — що  супроводжуються гострими болями. Ці хвороби ви­кликаються різними причинами.

Небезпечними заразними захворюваннями є дизентерія та черев­ний тиф.

Хворі на заразні шлунково-кишкові захворювання мають бути негайно ізольовані в лікарні. При спілкуванні з такими хворими необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Цим самим можна запобігти захво­рюванню.

При гастриті — запальному захворюванні слизової оболонки шлунка люди скаржаться на відчуття важкості й болю під грудьми, нудоту, поганий апетит, неприємніш присмак у роті, загальну слабість.

Причини виникнення гастриту — нереіулярне харчування, споживання важко перетравлюваної жирної, гострої, надто гарячої чи холодної їжі, хронічні інфекційні захво­рювання, перевтома.

Особливої шкоди завдають систематично вживання міцних алкоголь­них напоїв і куріння.

Хворому на гастрит насамперед треба дотримуватись лікувальної дієти. Слід виключити з раціону редьку, редис, солені огірки, бобові, маринади, копчення, жирні сорти м’яса, сало, гриби, свіжі вироби з тіста.

При зниженій кислотності рекомендується споживати підсушений білий і сірий хліб, сухе печиво, нездобні сухарі; супи на м’ясному чи риб­ному бульйоні, на овочевих відварах з крупами, вермішеллю, дрібно поріза­ними овочами; страви з нежирних сортів яловичини, телятини, кролятини, курятини, язик, лікарську ковбасу; для гарніру — відварні, тушковані, запе­чені кабачки, буряки, гарбуз, моркву, цвітну капусту, картоплю.

Корисні молочні продукти, свіжі фрукти, ягоди і овочі, фруктові й ягідні соки, а та­кож відвар шипшини.При підвищеній кислотності протипоказані страви, що мають сокогінні властивості: міцні м’ясні й рибні бульйони, смажене м’ясо і риба.

Рекомен­дуються варені та парові м’ясні і рибні страви (з нежирної риби). На гар­нір вермішель, домашня локшина, макарони, відварена цвітна капуста, гарбузи з маслом. Корисні протерті молочні каші, вершки, свіжий  не кислий сир і запіканки з нього.

Супи готують па круп’яному відварі. Запивають їжу неміцним чаєм, какао з молоком чи вершками. До раціону мають входити солодкі свіжі фрукти, ягоди, відвар шипшини; можна споживати свіжі по­мідори, а про цибулю, часник, гірчицю, перець треба забути.

Якщо з’являється печія, обмежується споживання продуктів, багатих на вуглеводи (цукор, картопля, фрукти тощо).

Крім дієти, лікар в разі потреби приписує ліки, фізіотерапевтичні процедури, дає рекомендації щодо організації раціонального режиму праці й відпочинку.

Leave a Reply