You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Раціональне харчування

Необхідно додержуватись суворого режиму харчування. Будь-яке порушення цього режиму впливає на біохімічні процеси, що відбуваються в організмі.

Раціональне харчування цілком забезпечує біологічні потреби організ­му. Доросла людина має одержати протягом доби від 2800 до 4000 калорій. Найбільше місце у раціоні посідають вуглеводні, 30% —жири, 14% —білки.

Ці речовини людина одержує з продуктів рослинного і тваринного походжен­ня. Ось приблизний добовий набір продуктів для однієї людини (у грамах): хліба чорного та білого — 450, різних крупів — ЗО, макаронів — 10, борошна пшеничного — 25, крохмалю — 10, картоплі — 300, овочів свіжих і кваше­них — 300, фруктів і ягід — 200, фруктів сухих — 15, олії — 20, масла коров’я­чого — ЗО, інших жирів — 20—30, цукру — 100, м’яса — 200, риби — 100, мо­лока або кефіру — 400, сиру — 50, сметани — 15; одне яйце.

З цього набору продуктів можна скласти меню на тиждень.

Олія є багатим джерелом незамінних для людини жирних кислот, вона також сприяє профілактиці атеросклерозу.

Дуже важливо правильно розподілити їжу протягом дня. При три­разовому харчуванні вранці слід з’їдати близько третини денної норми, на обід — близько половини, а решту — залишити на вечерю. Вечеряти треба не пізніше як за 1,5—2 години до сну.

Раціональне харчування для різних вікових груп має свої особли­вості. Людям похилого віку необхідно зменшити споживання м’яса, причому і м’ясо і риба не повинні бути жирними, тому що екстрактивні речовини, які містяться в них, погіршують роботу печінки і нирок.

Небажано вживати бульйони. Особливу увагу в харчуванні людей похилого віку слід звернути на достатню кількість вітамінів, білків і мінеральних солей.

Потреба дитячого організму в поживних речовинах змінюється за­лежно від росту і розвитку. Дошкільний період характеризується інтенсив­ним ростом кістяка, тому їжа дитини має містити велику кількість солей кальцію, фосфору, вітаміну Д. Ці речовини в достатній кількості містяться у молоці, сирі та інших молочних продуктах, а також у яйцях, м’ясі, риб’я­чому жирі, печінці.

Улітку і восени, коли багато свіжих овочів, фруктів, ягід, слід давати дитині більше овочевих страв.

Взимку дитина одержує вітаміни із свіжозаморожених фруктів, настоїв шипшини, смородини, а також томатного соку, риб’ячого жиру.

Для кращого засвоєння поживних речовин необхідно в добовому раці­оні дітей додержувати правильного співвідношення білків, жирів і вуглевод­нів — 1:1:4. Дітям рекомендується чотириразове харчування.

Правильне харчування дітей шкільного віку — одна з основних умов нормального розвитку їхніх розумових і фізичних здібностей. Необхідною складовою частішою раціону дитини є мінеральні солі, що регулюють обмін речовин.

Велике значення для дітей мають кальцій та фосфор. На солі заліза багаті вівсяна і гречана крупи, чорнослив, суниці, салата, шпинат, боби. Харчовий раціон треба збагачувати вітамінами, що сприяють правильному ростові, підвищують стійкість дитячого організму до захворювань.

Ще треба запам’ятати одне правило: перед їдою не слід давати ласощі — це знижує апетит, погіршує засвоєння їжі.

Істотні особливості має харчування людей віком 45—50 років. Воро­гом цього віку є атеросклероз. Тому літнім людям рекомендують вітаміни А, Е, групи В, холін, які містяться у молоці та молочнокислих продуктах.

3 роками деякі механізми обміну речовин в організмі послаблюють­ся, і потрібні засоби, які б підтримували і нормалізували його. Насамперед ними е вітаміни. Але порушення кровообігу, які часто зустрічаються у літ­ніх людей, утруднюють перехід вітамінів з кров’яного русла в органи тіла.

З роками погіршується і діяльність травного тракту, печінки, що теж упо­вільнює засвоювання вітамінів.

Тому людям, яким вже за 50, треба вживати спеціальних заходів до того, щоб уникнути «вітамінного голодування», зокре­ма нестачі вітаміну С, який бере активну участь у регулюванні білкового і холестеринового обміну, що дуже важливо для літніх людей.

(Деякі вчені навіть вважають, що їжа, багата на вітамін С, може певною мірою запобі­гати розвиткові атеросклерозу).

Tags:

Leave a Reply