You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Береза

БІЛОКОРА РЯТІВНИЦЯ. Ще лише стало сонечко на весняному прузі, а береза вже пробуджується від зимової сплячки: наливаються силою, повнішають бруньки.

Отоді, до розпукування, їх слід заготовляти: зрізати молоді гілочки, скласти у вінички і розвісити на горищі чи покласти до негарячої печі, духовки, потім обтрусити бруньки або ж зібрані бруньки сушити під наметам  на відкритому повітрі чи в негарячих сушарках.

Береза одною з перших рослин дає поживу бджілкам. Встановлено: у прополісі 9 речовин зібрані на бруньках берези, що свідчить про їхню цінність.

Рано навесні починається у берези сокорух, що цілющий не лише для дерева, а й для людини, якщо зібрати до початку розпускання листя.

З листя також готують настій (2 чайні ложки заливають 200 мл окропу, настоюють ЗО хвилин), вживають 50 мл 3—4 рази на день перед їдою.

Ці ліки застосовують при простудах, хворобах дихальних шляхів, при гіповітамінозі, набряках у вагітних і серцевого походження, хронічних хворобах нирок, печінки, виразці шлунку запаленні сечового міхура, спазмах кишок.

Жінкам рекомендуються у післяпологовий період, при анемії, менструальному синдромі та клімактеричних неврозах.

Добрим сечогінним та жовчогінним засобом вважають я настій бруньок (10 г або половину столової ложки 200 мл окропу). Його п’ють теплим по третині — половині склянки 2—3 рази на день за 10—15 хвилин до їди.

Leave a Reply