You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Золототисячник

Золототисячник, ясенець, золотуха, з лікувальною метою використовують траву цієї рослини.

Золототисячник — дворічна рослина з родини тирличе­вих.

Стебло у золототисячника голе, чотиригранне, просте, лише вго­рі іноді вилчасто розгалужене, заввишки 15—ЗО см. Нижні листки на перший рік без стебла, в розетці, довгасті, обернено-яйцевидні, з п’ятьма жилками; верхні — супротивні, довгасто-ланцетні, гострі, 2—5 см завдовжки і 0,5—1,5 см завширшки.

Суцвіття у вигляді щит­ковидного напівзонтика. Квітки темно-рожеві, розпукуються перед сходом сонця; віночок і чашечки п’ятизубчасті, зрослолисті, чашечка І.двоє коротша за віночок.

Смак у рослини гіркий, запах ніжний, невизначений. Цвіте рос­лина з половини червня до кінця серпня. Збирають її під час цві­тіння.

Хімічні й фармакологічні властивості золототисячни­ка мало вивчено, але все-таки відомо, що в ньому є гір­ка речовина центаурин, ефірна олія та слиз.

У науковій медицині золототисячник застосовують лише як гіркий шлунковий засіб (для збудження апе­титу, поліпшення травлення й посилення перистальтики кишок).

У народі золототисячник як дуже популярний (особ­ливо на Україні) засіб застосовують значно ширше.

Крім того, що цю рослину використовують при різних шлункових хворобах (диспепсії, проносі, особливо у ді­тей, дизентерії, печії, підвищеній кислотності з відрихї-кою, блюванні, при вітрах і засміченні в шлунку), його вживають також і при грудних хворобах — і внутрішньо і зовнішньо (як болетамувальний засіб у вигляді при­парок), при золотусі, як збуджувальний засіб, при гаряч­ці і навіть малярії, при недокрів’ї, хворобах печінки й нирок, при туберкульозі легень (п’ють, як чай) і, нареш­ті, проти алкоголізму.

Для боротьби з алкоголізмом вживають ліки такого складу: 4 частини золототисячника і одна частина полину у вигляді відвару однієї столової ложки цієї суміші на склянку окропу; вживати по одній столовій ложці, три рази на день.

Відвар золототисячника вживають без дозування жін­ки під час родів (п’ють, як чай), тому що він діє, як збуджувальний і зміцнювальний засіб.

Leave a Reply