You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Женьшень

Женьшень китайська на­зва, в перекладі — людина-корінь, корінь життя;

Женьшень — багаторічна рослина з родини аралієвих. Росте в Приморському краї та на півдні Хабаровського краю. Лікарської цінності, вже давно помітили в женьшені, а також через те, що цю рослину важко відшукувати в дикому стані, женьшень вирощують у багатьох краї­нах, у тому числі й  на Далекому Сході.

Корінь у женьшеня циліндричний, довгастий, м’ясистий, жовту­ватий, з кільцевидно-зморщеною поверхнею, ділиться на власне ко­рінь і шийку. Довжина й діаметр шийки кореня залежать від віку рослини: корінь у 10—12-річної рослини має шийку завдовшки 3— 4 см, а у 25-річної— 10—11 сіл.

Це дійсно багаторічна рослина, тому що за літературними даними, може досягати 100-річного віку, але через те, що її посилено збирають, не трапляється випадків такого довгого зберігання окремих особин цієї рослини в природі.

Корінь женьшеня досягає з відростками ЗО см, а з мочками, які відокрем­люються від нього — 60 см завдовшки і 3 см у поперечнику.

Формою корінь женьшеня подібний до кореня моркви й нерідко буває схожий на людську фігуру, через що й називається «жень­шень», що в буквальному перекладі означає «людина-корінь».

Стебло у рослини одиночне, пряме, заввишки досягає близько ЗО см; листки, а їх буває 2—3, зрідка до 5, зібрані в кільце, з довги­ми черешками, до основи пилчасторозсічені на п’ять; суцвіття — про­стий зонтик з 5—16 (іноді до 50) дрібних квіток з білим віночком і зеленою чашечкою.

Плоди у женьшеня — соковиті, яскраво-червоні, округло-довгас­ті ягоди-, що містять у собі по дві зрослі тверді, дисковидні, білі на­сінини, розміром від З до 6 мм.

Лікувальне застосування женьшеня і в науковій і в народній медицині дуже широке.

Там, де женьшень росте, наприклад у Кореї, корінь цієї рослини варять, перетворюючи його на кашку, для вживання по одній чайній ложечці на день, а також кон­сервують.

У нашій країні застосовують настойку з кореня женьшеня, яку вживають по 20 крапель, три рази на день.

Корінь женьшеня — найактивніший і до того ж най-універсальніший лікарський засіб. Цей корінь допомагає: при занепаді сил, перевтомі, загальній слабкості, для поліпшення обміну речовин в організмі, при похуданні й виснаженні (хворобливому), при недокрів’ї, при хво­робах печінки й нирок.

Дуже допомагає сечовиділенню, при хворобах серця (наприклад, при гіпертонії), при іпо­хондрії та істерії, неврастенії та різних інших нервових хворобах, при статевому безсиллі та полюціях, при нічному виснажливому потінні, при кровохарканні, задишці, при діабеті (сахарному виснаженні).

При туберкульозі легень та при всяких інших тяжких хворобах взагалі й жіночих зокрема — як добрий зміцнювальний засіб для організму. Його використову­ють також при лікуванні- рев­матизму та шкірних хвороб.

Зовнішньо корінь женьшеня застосовують при ранах і забиттях.

У народній медицині коре­ню женьшеня, крім того, при­писують здатність подовжувати життя й відновлювати моло­дість, чому його вживають не тільки хворі, але й здорові лю­ди, починаючи з 40-річного віку.

Останнім   часом    помічено, що корінь женьшеня корисний і при шлунково-кишкових за­хворюваннях,   при   діабеті  та підвищенні тиску крові.

Leave a Reply