You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Зберігання лікарських рослин

Лікарські рос­лини при сушінні змінюються. Ще більшої зміни зазна­ють вони при зберіганні, мало-помалу втрачаючи свої лікувальні якості. Більшість рослин втрачають їх через кілька років, а деякі псуються навіть протягом року і стають непридатними до вжитку.

Фармакопея вимагає щорічного заготовлення свіжих матеріалів: листя бела-донни, наперстянки, блекоти, дурману, суцвіть (шишок) хмелю,  бульб  аконіту,  трави болиголова,  кореневищ папороті, плодових тіл (грибниць) ріжків і насіння льо­ну. Рідкісний приклад поліпшення якостей при збері­ганні являє собою кора крушини, яка вважається кра­щою після дворічного зберігання. Для збереження добре висушеного зілля мають велике значення місце зберігання, тара, упаковка.

Найбіль­ше треба остерігатись вологого приміщення і зберігання у незакритому вигляді: вбираючи вологу, заготовлене руйнується, змінюється його колір, з’являється цвілі. В результаті діяльності мікроорганізмів, плісеневих грибків, які попали на нього, прискорюється псування зілля. Приміщення має бути сухе, добре провітрюване, доступне для частого огляду, тому під зберігання для лікарських рослин не можна відводити сарай або підвал. Надійним складом може бути неопалювана кімната при жилому приміщенні з хорошою вентиля­цією.

Деяку сировину лікарських рослин краще зберігати неподрібненою у холодному і темному місці. Зокрема, таку, яка містить в’яжучі речовини (таніни), а також олійні, в тому числі ефірні олії. Останні треба збері­гати окремо у щільно закритих коробках (посудинах). Сировину, яка має багато слизу (наприклад, корені живокосту лікарського), треба зберігати в сухому і про­вітрюваному місці, бо вона легко піддається псуванню (не плутати цвіль з нальотом висохлого слизу).

Усі отруйні матеріали треба зберігати лише в окре­мому місці (краще приміщенні) при повній гарантії не­можливості змішати їх з іншими. Про окремі випадки особливостей упаковки та зберігання йтиметься в описі окремих рослин за видами.

Leave a Reply