You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Залізняк бульбистий

Трав’яниста багаторічна рослина, заввишки 35—100 см. Підземні органи цього виду складаються з короткого товстого кореневища, з відгалуженими від нього довгими шнуровидними коренями, з бульбовид­ними потовщеннями.

Стебло поодиноке, знизу голе, ще буває з фіолетовим відтінком. Прикореневі листки довгочерешкові, трикутно-яйцевидні, городчасті по краю, розсіяно-волосисті. Стеблові листки менші, з дещо опушеними черешками і пластинками. Приквіткові лист­ки продовгувато-ланцетні з коротенькими зубцями, ві­ночки квітів бузково-рожеві з трилопатевою верхньою губою, під якою 4 тичинки.

Росте на лісових галявинах, на узліссях, на степових схилах, у більшій частиш України, крім гірських районів і Пів­нічного Полісся. Рослина по габітусу нагадує чистеці. В народі вживають її у тих місцевостях, де вона поши­рена. Збирають усю рослину під час цвітіння. В офіцій­ній медицині не використовується.

В залізняку виявлено ефірну олію, дубильні речовини, алкалоїди, вітаміни С. За В. В. Телятьєвим, який поси­лається на ряд дослідників, у рослині ще в період цвітін­ня встановлено наявність іродеїдів герпатіну і 8—0 аце­тил-герпагіну, а щодо алкалоїдів, то найбільший їх вміст у листях — 6,1 %, у квітках — від 0,1 до 0,5 %, в коренях же тільки сліди. В бульбах є крохмаль, сапоніни. Росли­на багата сполуками заліза, магнію, цинку, міді, мар­ганцю, нікелю, титану.

Використовують у народі досить різноманітне. На­стій — при простудах, запаленні легенів, при кашлі: з 2-х столових ложок зілля на півлітра окропу. Випи­вають по півсклянки тричі на день або ковтками від часу до часу протягом дня. Такий же настій або відвар з повної столової ложки залізняка на півлітра води (варять 5 хвилин) випивають при поносах.

Відвар з цієї рослини вживають при грижі, задишці, при деяких гіне­кологічних захворюваннях, при жовтяниці, туберкульо­зі, а також для обробки ран. У голодні роки висушені бульби цього залізняку розтирали на борошно і пекли млинці, а сирі або сухі — намочували і пекли, смажили, варили…

Зберігають траву у ящиках або мішечках у сухому місці, а висушені бульби — у банках, мішечках.

Leave a Reply