You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Яглиця звичайна

Народні: снитка, дяглиця, Багаторічна трав’яниста галарослина з дов­гими кореневищами. Стебло заввишки 50—100 см, гла­деньке, порожнисте, борозенчасте, вгорі розгалужене. Нижні листки з довгими черешками, двічі трійчасті, з видовжено-яицевидними загостреними частками, верхні – дрібніші, з коротко розширеними в піхву черешками, трійчасті, з бічними   двороздільними,   рідше   цілісними   листочками. суцвіття — складний зонтик.

Верхівкові зонтики мають часом до 25 променів плодючих, бічні – неплідні;   обгорток   та   обгорточок   немає. Росте на вологих гаях,лісах, серед кущів, часом створює майже су­цільні зарості. У парках, садибах подекуди стає набрид­лим бур’яном. Рекомендую вживати для борщів, заква­шувати, переробляти на свіжу ікру.

Використовують траву, її надземну частину, зібрану під час масового цвітіння.

За біохімічним складом рослина має значну кількість аскорбінової кислоти (65—100 мг%), залізо (16,6 мг%), мідь (1,99 мг%), марганець (2,13 мг%), титан (1,68 мг%), бор (3,9 мг%).

Уже сама латинська назва виду рослини вказує на її лікувальне використання (подагра).

В народі її застосовують при захворюваннях сугло­бів, ревматизмі, декотрих захворюваннях нирок і се­чового міхура, а також при шлунково-кишкових (регу­люючий засіб як при запорах, так і поносах). Рятувала людей і від цинги.

Щодо дозування і лікувальних форм. Вони досить різноманітні. Повна столова ложка подрібненої трави 3 склянки окропу, настоюють під накриттям 20— 30 хвилин, проціджують і випивають по півсклянки 4 ра­зи на день до їди. Для вітамінних салатів витримують 10 хвилин в окропі, подрібнюють, солять на смак (добре додати тертого хріну чи вершків) перемішують.

Зберігання сухої сировини — до 2-х років.

Leave a Reply