You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування спаржі

Розмножувати можна з насіння через розсаду і поділом кущів. Насіння перед сівбою бажано на 1 — 2 доби намочити у теплій воді і протягом тижня пророщувати при температурі 20—25 °С. Після настан­ня сталих теплих днів і прогрівання грунту до 12—15° насіння розкла­діть через 8—10 см у борозенки глибиною 3 — 4 см, розміщені через 20— ЗО см, присипте перегноєм або компостом.

Сходи регулярно прополюйте, розпушуйте грунт, через 60 — 70 днів після висіву підживіть гноївкою, розведеною водою в 3—4 рази, а якщо її немає, на 1 м внесіть 10—15 г сечовини, восени на ту ж площу по 20—ЗО г суперфосфату і калійної солі.

З настанням сталих приморозків рослини знизу на 5—7 см вкрийте перегноєм, торфом або компостом. На півдні хорошу розсаду можна виростити за один, а на півночі за два роки.

Закладати багаторічні посадки спаржі з розсади або поділом кущів слід рано навесні до початку росту бруньок. Рядки бажано спрямову­вати з півдня на північ через 90—120 см. У борозни шириною 40 і гли­биною ЗО см внесіть перегній або компост і ретельно перекопайте. Після цього на дві борозни через ЗО—40 см зробіть горбочки висотою 8—10 см, на яких і розкладіть садивний матеріал, ретельно розправляючи корені. Головку рослин (точки росту) заглибте на 8—10 см нижче поверхні грунту, а зверху присипте ґрунтовою сумішшю, злегка утрамбовуючи.

У перший рік догляд включає розпушення грунту у міжряддях, своєчасні поливи і 2—3 підживлення з внесенням на 1 м^ по ЗО—40 г азотних, фосфорних і калійних добрив. Восени рослини ретельно пере­гляньте, видаліть слабкі, а замість них висадіть нові.

На другий рік навесні та влітку 4—6 разів розпушіть грунт, регулярно поливайте і продовжуйте засипати канавки, а також підживлюйте тими ж дозами добрив. Щоб рослини не вимерзли взимку, восени їх підгорніть, зробивши гребені висотою 20—22 см.

На третій рік остаточно сформуйте кущі, насипте над ними 20— 25-сантиметровий шар перегною або компосту, який ретельно вирівняйте і утрамбуйте лопатою або дошкою.

На четвертий рік можна збирати пагони. Щоб одержати ранню продукцію, частину кущів накрийте плівкою, краще чорною. Збирайте пагони, як тільки вони з’являться на поверхні. Для цього відгребіть грунт від пагонів і обережно відламайте їх від кореневища, а лунку засипте і вирівняйте. Для полегшення збирання спаржі можна виго­товити спеціальний ніж з загнутим знизу лезом.

Спаржа — весняний овоч. Починають її збирати з ранньої весни, а закінчують у середині червня. Пагони зрізайте рано вранці або ввечері, щоб вони не зів’яли. Зберігайте в холодильнику або темному прохо­лодному приміщенні.

Після закінчення збирання рослини підживіть, вносячи на 1 м2 по 20—ЗО г сечовини, суперфосфату і калійних добрив. 31м2 можна зібрати, залежно від віку рослин, від 200 до 800 г пагонів. Через 12 — 15 років продуктивність рослин знижується і посадки слід обновити.

Останнім часом дедалі більшого поширення набувають сорти спаржі зеленої. Вона потребує менше затрат на вирощування, особливо полег­шується збирання її пагонів.

Пагони, що досягли висоти 20—25 см, достатньо зрізати на глибині 4—5 см. Перевага спаржі зеленої ще і в тому, що в її пагонах міститься значно більше вітаміну С. Каротину (провітаміну А) у ній стільки ж, як у помідорах, тимчасом як у спаржі білій його зовсім немає.

Leave a Reply