You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування майорана і материнки

Відома пряна, лікарська і декоративна рослина. Як овоч використо­вується для приправи салатів, супів, м’ясних, рибних і овочевих страв. Відварами з сухого листя лікують неврастенію, головний біль, нежить, астму. Масло використовують для розтирання при варикозному розши­ренні вен, від ревматизму і подагри.

На одному місці може рости кілька років, але краще посадки оновлю­вати кожного року. Розмножується переважно поділом кущів, а також через розсаду, яку висаджуйте рано навесні.

Розміщуйте стрічками через 20 см, а між рядками 45 — 50 см. Кожної весни ретельно видаляйте сухі стебла, розпушуйте грунт у міжряддях, підживлюйте азотними добривами. Збирайте пагони довжиною 5—6 см. За літо можна зробити 2—3 зрізи.

Різновидність майорану — материнка, її ще називають зимовим майораном. У дикому стані зустрічається на Україні. Листя її давно споживається населенням для ароматизації страв. Можна вирощувати на городі, застосовуючи таку ж агротехніку, як і для майорану.

Leave a Reply