You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Вирощування лавра

Лаврову олію можна приготувати і вдома: ЗО г дрібно нарі­заних лаврових листків заливають 200 г соняшникової або олив­кової олії та настоюють у теплому місці протягом 6 днів, а потім проціджують.

Як зазначалося, провідна функція лавра в нашому житті все-таки кулінарна — бути прянощами до різних страв. А вико­нує він що функцію впродовж багатьох сторіч.

Відомо, що першою, початковою стравою на середньовічних бенкетах часто бу­ли варені яблука із великими провансальськими фігами, запече­ні разом із лавровими листками. Останні ж разом із апельсино­вою шкіркою використовувались для ароматизації води, подава­ної на столи для обмивання рук.

Нині цю спецію додають передусім до кислих на смак страв, до вершкових соусів, до маринадів і квашенини. Звичайно, не забувають кинути листок лавра і до каструль, де варяться риба, юшки, пельмені, або готуючи гуляш, холодець, заливну рибу та безліч інших страв.

Як і всі невибагливі рослини, лавр благородний успішно вирощують у кімнатах — у горщиках або діжках. Озеленюють ним і приміщення громадські — на підприємствах, у школах і пузах.

Лавр потребує добре освітлених приміщень з південною, південно-східною або південно-західною експозиціями. На пів­нічних вікнах він дуже витягується і втрачає декоративність. Лавр доволі придатний для підстригання, що використовують для надання рослинам різних геометричних форм (кулі, цилінд­ра, піраміди).

Розмножують лавр насінням (швидко сходить, якщо добре визріло) та живцюванням. Живці беруть із трохи здерев’яні­лих пагонів поточного року та висаджують у вологий пісок.

Після вкорінення живці пересаджують до невеликих горщиків із поживною землесумішшю трохи лужної реакції із дернової, парникової та листяної землі й піску (3 : 1,5 : 1 : 1) з домішкою старого вапняного тииьку.

Пересаджувати рослини треба не частіше, ніж через 2—3 роки. Оптимальним субстратом для ви­рощування дорослих рослин у кімнатах є землесуміш із рівних частин дернової, листяної і торфяної землі з домішкою піску. Конче потрібно пильно стежити за поливанням, особливо взим­ку: надмірна волога шкодить рослині.

Навесні треба обов’язково підстригати пагони на третину їх­ньої довжини. Друге обрізування можна робити в серпні, а аа інтенсивного росту не завадить підрізати й утретє наприкінці вересня — на початку жовтня.

За літнього періоду лаврові рос­лини бажано щодекади підживлювати сумішшю мінеральних добрив такого складу: 10 г аміачної селітри, 7 г калійної солі та 7 г суперфосфату на 10 л води. Таке підживлення можна чер­гувати з поливанням коров’яком (1 : 10).

Tags:

Leave a Reply