You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Смородина чорна, порічки чорні

Смородина чорна, порічки чорні з лікувальною метою використовують ягоди, лис­тя і бруньки цієї рослини.

Чорна смородина відрізняється від червоних порічок не тільки кольором своїх ягід, але й тим, що квіткові китиці у неї одиночні, а в червоних порічок вони зібрані в грона (кетяги), причому листя й стебла чорної смородини мають гостріший і своєрідніший сморо­диновий запах (бо в них міститься ефірна олія), сильніший, ніж у червоних порічок, у яких цей запах майже не відчувається.

В зрілих плодах — ягодах чорної смородини містяться цукри, вільні кислоти та багато аскорбінової кислоти (вітаміну С).

Препарати з свіжих і сухих ягід чорної смородини вживають при простудних захворюваннях, для посилен­ня апетиту і як протицинготний засіб. Сухі листки й пло­ди цієї рослини входять до складу так званих вітамінних чаїв.

У народній медицині використовують плоди, листя та бруньки чорної смородини як сечогінний (при хворобах сечового міхура й ниркових каменях), потогінний (від простуди та від гострого ревматизму) і як легкий про­носний засіб (бруньки на білому вині). Смородину вико­ристовують і від золотухи (препарати з листя, всередину й зовнішньо) та для поліпшення обміну речовин (при масових шкірних хворобах).

Сиропом із смородинових ягід (у магазинах — сморо­диновий лікер) лікують хвороби горла, хрипоту й кок­люш. Свіжий сік з ягід цієї рослини, якщо його вживати по 2—3 чарки, три рази на день, допомагає при виразці шлунка, ахілії та катарах його, а також при хворо­бах кишечника, регулюючи його функціональну діяль­ність.

Способи застосування. Відвар ягід: 20 г, або півтори столової ложки, на склянку окропу; вживати по півсклянки, три рази на день.

Відвар листя: 20,0—200,0; вживати по дві столові лож­ки, три рази на день.

Бруньками чорної смородини можна замінювати її листя й ягоди.

Leave a Reply