You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Смородина чорна, порічки чорні

Широковідомий культурний або дикий кущ, заввишки від 50 до 200 см, з висячими гронами чорних ягід. Росте у вологих лісах, ярах, в заплавах річок.

Збирають молоді листки зараз же після цвітіння та стиглі ягоди; дехто — весняні бруньки.

В ягодах багато вітаміну С (від 138 до 568 мг %), цукру (до 6,2 %), вітаміни 82, В2, Д, Е, Р, К; мікроелементи: залізо, йод, цинк, кобальт, мідь, марганець, барій. У лис­тях вітаміну С — 0,25 %, вітамін Р, ефірна олія, фітон­циди. У бруньках понад 0,6 % ефірної олії.

Напар (настій) з молодих висушених листків чорної смородини в досить різних дозах — у вигляді гарячого чаю, п’ють при нашкірних хворобах, поять ним дітей при золотусі і запальному нездужанні, приймають при простуді, при захворюваннях сечового міхура і при нир­кових каменях як сечогінний засіб, а також при ревма­тизмі і болях у суглобах. Свіже листя влітку і восени вживають як прянощі при засолюванні овочів. Листки і ягоди — давній народний протицинготний засіб.

Соком з ягід чорної смородини і сиропом на цукрі лікують хвороби горла, дають при хрипоті, кашлюку. При виразках шлунка, ахілії і всяких катаральних його станах, а також при хворобах кишечника, при підвище­ному тиску крові, алергії, недокрів’ї, серцевих захво­рюваннях, атеросклерозі, простудах, інфекційних хво­робах п’ють сік з ягід по 2—3 чарки 3 рази на день. Дехто змішує порівну сік з ягід чорної смородини з соком, вичавленим зі зволожених плодів шипшини.

Ягоди чорної смородини як свіжі, так і висушені, а також розтерті з цукром (1:1,5 цукру) приймають в тих Же випадках, що й листя. Корисні при багатьох хворо­бах як полівітамінні ліки.

Коли немає ягід і листя, користуються бруньками. Настій з них на білому вині п’ють по 2—3 столові ложки як загальнооздоровлюючий засіб.

Листя цієї смородини — один із компонентів у сумі­шах рослин, компонованих для лікування хворих (особ­ливо дітей) від геморрагічного васкуліту.

За даними Н. К. Фруєнтова  і Те­лятьєва В. В., препарати з листя чорної смородини вживають при туберкульозі лімфатичних залоз.

Орієнтовні дози, що призначаються медиками.

Внутрішньо. Сік або сироп з ягід по півсклянки 2— З рази на день. Відвар з ягід: 1—2 столові ложки на 250 мл води, по півсклянки 2—3 рази на день. Відвар листя; 1—1,5 столові ложки подрібненого сухого на 250 мл води, приймають по 2 столові ложки тричі на день. Настій з 1,5—2 столових ложок листя на 250 мл окропу (передусім як протизапальний засіб) по третині склянки тричі на день.

Частіше ягоди, листя і бруньки входять у певних співвідношеннях до зборів. Зовнішньо листя викори­стовують для ванн при алергічних висипах з дратливою сверблячкою шкіри.

На зиму готують перетерті з цукром (1 частина за об’ємом з 1,5 частинами цукру). Зберігають у скляних банках, Листя сушене — у коробках, що щільно закри­ваються.

Строк зберігання листків — до 2-х років.

Leave a Reply