You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Скорцонера

Більшості сільських хлопчиків і дівчаток відомий козелець своїм м’ясистим стеблом, якого можна поласувати, якщо очистити від шкірки. Цвіте рано-вранці жовтими великими квітками, з яких через кілька днів утвориться чудова куля, подібна до кульбаби, але значно більша і при­вабливіша.

Так ось скорцонера — це той же козелець або козлик з вели­кими коренеплодами. Називають його чорним коренем, солодким коре­нем, чорною морквою, а на Україні ще й зміячкою.

На жаль, ця рослина поширена ще мало. Довго її вирощували як лікарську. Завдяки вмісту великої кількості інуліну вважається корисною хворим на діабет, а також на ревматизм.

Корені мають приємний тонкий смак із запахом ванілі. Зустрі­чаються такі сорти: Звичайний, Російський велетень, Вулкан.

Рослина невибаглива до умов вирощування, може зимувати в грунті. Для одержання великих коренеплодів на 1 м2 внесіть по 8—10 кг пере­гною або іншого органічного добрива, 10—20 г мінеральних добрив і стільки ж попелу.

Грунт обов’язково глибоко перекопайте. Насіння сійте якомога раніше рядками через 20—ЗО см, загортайте його на 1,5 см. З появою сходів прорвіть, залишаючи рослини через 8—10 см, пізніше прополюйте і поливайте.

Насіння цієї рідкісної рослини знайти дуже важко, а тому про його вирощування слід потурбуватись самому. Для цього великі і вирівняні коренеплоди висадіть на другий рік і створіть добрі умови для їх росту. Застерігаємо, що не слід використовувати насіння від рослин, що цвітуть у перший рік після сівби.

Свіжозібраним насінням можна сіяти у липні — серпні. З них наступ­ного року можна зібрати чудові коренеплоди.

Товарні коренеплоди обережно викопайте, зв’яжіть у пучки і збері­гайте у вологому піску в підвалі або іншому прохолодному місці

Leave a Reply