You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Шипшина французька

Шипшина французька,    або гальська  з лікувальною метою використовують її квітки і ягоди.

Французька, або гальська, шипшина —це одна з різ­новидностей шипшини з усіма її основними фармакологічними властиііостями.

Поширена вона на півдні Європейської частини Украіни, в Криму і на Кавказі; завезена з Франції (тому й на­зивається   так).  Росте   в   роз­ріджених  листяних  лісах,  між чагарниками,   на   узліссях,   по краях доріг, на відкритих схи­лах.

Це карликова кущова рос­лина 50 см заввишки, яка сво­їм зростом дуже відрізняєть­ся від звичайної шипшини (Ко­за сапіпа), хоч у простонародді її й називають шипшиною.

Ця рослина має підземне стебло, від якого відходять прямостоячі квітконосні стебла, і зеленувато-бурого кольору, з ба­гатьма дрібними, бурими, за­гнутими донизу, як кігті, шипа­ми. Листки завдовжки 4,5— 12,5 см. на верхніх гілках їх по три, а на нижніх — по п’ять — сім. Квітки дуже великі, оди­ночні, за кольором темно-чер­воні або рожеві (з жовтими ніг­тиками), віночок до 4,6 см у поперечнику.

Плоди — непра­вильні, кулясті, червоні, тверді, з спадною чашечкою ягоди. Як і в звичайноі  шипшини, в плодах і корінні цього виду шипшини багато дубильних речовин, і ліки з рослини можна застосовувати як в’яжучий засіб не тіль­ки при простих проносах, але навіть 1 при дизентерії.

Рекомендується користуватися краще шипшиною, яку вирощують, так званою лікарською трояндою. З її пелю­сток і плодів готують на півдні варення й цукати (об-цукрені плоди, які замінюють собою цукерки), а в про­мисловості готують трояндовий мед. Пелюстки з квіток цієї шипшини вживають також від кашлю та при захво­рюванні легень.

Спосіб застосування. Легкий відвар: 1—3 г, або одна пучка, плодів (і квіток) у порошку на одну

склянку гарячої води; вживати по одній столовій ложці, три рази на день.

Leave a Reply