You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Ревінь чор­номорський, або город­ній

Ревінь чор­номорський, або город­ній з лікувальною метою використовують його корінь.

Ревінь — рід багаторіч­них рослин з родини гречко­вих, який налічує до ЗО видів. Це звичайно великі багаторічні трав’я­нисті рослини з сильно розвинутою кореневою системою і могутнім кореневищем; прикореневі листки здебільшого великі, зібрані в при­кореневу розетку.

Квітки з шести часток, зібрані в суцвіття на кінцях стебел. Плоди — тригранні горішки з більш або менш розвинутими крильцями різного забарвлення. Ревінь чорноморський розводять як городню культуру. Корені копають, як звичайно, на 3—4-й рік життя рослини, коли вона вже немолода, «дозріває».

У медицині більше використовують кореневища тан­гутського й лікарського ревеню.

Ревінь має багато цінних лікарських властивостей. Якщо його вживати у великих дозах (по 0,2—2,0), він діє, як проносний засіб. Цю його властивість використо­вують при запорах і при кишкових захворюваннях.

На­слідок настає через 10—12 годин. У малих кількостях ре­вінь, навпаки, виявляє в’яжучу дію й допомагає проти диспепсії та проти катарів шлунка з недостатньою кис­лотністю (зменшена доза — 0,05—0,2); у середніх кіль­костях (0,2) його вживають як жовчогінний засіб при кам’яній хворобі.

Так застосовують порошок з кореня ревеню, який є в аптеках, а також екстракт, сироп (для дітей) та на­стойку (також є в аптеках). Цю настойку-суміш ревеню з тирличем і корінням лепехи вживають при атонії ки­шечника та при метеоризмі — і взагалі ці ліки регулю­ють функціональну діяльність всього шлунково-кишково­го тракту.

У народі ревінь застосовують при недокрів’ї та при туберкульозі.

Способи застосування. Відвар: 20,0—200,0; вживати по одній столовій ложці, три рази на день, а якщо його треба вжити як проносний засіб, то випити за один раз.

Leave a Reply