You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Первоцвіт весняний (лікарський)

Народні назви:  баранчики, примула гайова.

Багаторічна трав’яниста рослина з розеткою прикореневих листків овальної або яйцевидно-овальної форми, поступово звужених у крилатий черешок, сильно зморшкуватих, по краях хвилястих, зарубчасто-зубча­стих. Із середини розетки виростає одне або кілька без­листих квітконосних стебел з квітками на верхівці (зі­брані в пониклий зонтик).

Квітки жовті, з трубчастим віночком, із невеликим відгином, з 5 оранжевими пля­мами в зіві. Кореневище дуже коротке, вертикальне, з пучком тонких коренів. Росте на луках, серед чагарників, на лісових галявинах і в розрі­джених лісах, вздовж доріг, на схилах. Поширений був скрізь. Тепер сильно винищений.

Збирають цілу рослину або корені. Квіткарі вико­пують і переносять у свої квітники, городи. Рослина потребує охорони і лише організованої заготівлі.

Крім описаного виду, в Україні зустрічаються ще 8 видів, серед них — дуже рідкісні, що вимагають суво­рої охорони. З лікувальною метою використовують види: первоцвіт звичайний, що зустрічається на Поліссі, і первоцвіт високий.

Заготовляють окремо рослину з квітами і листям, а також окремо корені. Сушать швидко, в добре провітрюваних місцях.

Біохімічний склад.

Рослина багата на мікроелементи. У коренях перво­цвіту весняного містяться сапоніни (до 10 %), у лист­ках (близько 2 %), ефірна олія (0,08 %) і глікозиди при­мулаварин, примверин та примулагенін, що належить до терпенових сполук. Усі органи рослини містять аскорбі­нову кислоту (в квітках — до 4,8 %, у листках — 5,9 %), каротин — до 3 мг%. У листках виявлено вітамін А, у квітках — сапоніни, флавоноїди, ензим примверосі­дазу. Листки багаті теж на вітамін М, якого в період цвітіння — до 0,9—1,1 %, є вітамін А, фолієва кислота і вітамін В.

Листя використовують для салатів.

Лікувальні форми і дозування (коренів, квітів, листя, цілої рослини) досить різні.

Напар готують з двох столових ложок коренів на півлітра води. Приймають як відхаркувальний засіб по півсклянки 2—3 рази на день при сухому кашлі і бронхітах. Краще, вважаю, по 2—3 столові ложки кожні дві години.

Напар квіток: 4 столові ложки зілля (або цілої рос­лини 5—6 столових ложок) на 500—700 мл окропу. Приймають по півсклянки до 6 разів на день при сильній простуді, грипі, а також при кашлі, бронхіті, нежиті і взагалі при всіх видах простудних хвороб, пов’язаних із захворюваннями горла і печінки, а також як відхарку­вальне та для промивання ніздрів. Такий же напар п’ють при хронічних запорах, при мігрені і як сечогінний засіб.

На дітей цей напар (у відповідних дитячих дозах) діє злегка снотворно; дуже доцільний при кашлюку. Помічено, що при мігрені від прийняття такого напару припиняється подразна чутливість на світло і поступово проходить головний біль. Коли немає плодів шипшини, користуються рослиною первоцвіту, включаючи її до су­мішей у тих випадках, коли хворому необхідний віта­мін С.

У народній (й у офіційній) медицині первоцвіт (та пре­парати з нього) рекомендується при безсонні, як легке сечогінне, потогінне і поліпшуюче обмін речовин у хво­рому організмі та травлення (корені). Квіти дають при серцевих захворюваннях (тахікардії), як болезаспокій­ливе при паралічних проявах, при головокружінні, при чиряках, наривах.

Травознаї включають їх у суміші при досить різних інших хворобах (передусім як вітамінозне, як відхаркувальне, лікуюче нирки). Лікарі рекомендують настій: 10,0 г на 200 мл води методом водяної бані (20—30 хвилин). П’ють по 1—2 столові ложки 4 рази на день до їжі, передусім при захворюваннях дихальних органів. Інші рекомендують 2—3 столові ложки трави на 0,5 л термос. Заливають крутим кип’ятком. Це — добова доза (при ревматизмі, астмі, нефритах, циститах,— ча­стіше у відповідних сумішах лікарських рослин).

Протипоказання: у великих дозах при частому катарі шлунка і кишок, кровотечах у стравоході та органах травлення, ранніх післяопераційних станах.

Зберігають сухі квітки, листки і корені (окремо) у ко­робках (краще в таких, що досить щільно закриваються). Строки зберігання коренів і кореневищ — 2 роки, листя і квітів — 1—2 роки.

Leave a Reply