You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Ожина сиза, або звичайна

Ожина сиза, або звичайна, ожина-сивиця, ву­жина, малина-колодюх, чорна ягода з лікувальною метою використовують її ягоди, листя й ко­ріння.

Пагони у сизої ожини сланкі, висхідні, з тоненькими прямими або загнутими донизу шипами, дуже покриті білуватим (сизим) нальотом (звідки й латинська назва саезіиз, що в перекладі означає «сизий»). Листки трійчасті, нижні іноді п’ятірні, з сидячими боковими листочка­ми. Квітки в негустих щитках, пелюстки білі, довгасті, довші за ча­шечки.

Характерною прикметою в сизої ожини, крім її шипів, є й її пло­ди, що являють собою збірні чорні, сизі від нальоту, костянки. Плоди сизої ожини схожі на ягоди малини, тільки вони не червоно-малинові, а чорні й не мають такого приємного запаху, як малина.

Цвіте сиза ожина з кінця травня до осені. Зрілі плоди збирають не тільки для харчової, але й для лікувальної мети. Та більше для лі­кувальної мети збирають листя з стеблами — протягом всього літа, а також коріння — восени.

У хімічному відношенні ожину ще мало вивчено, а фармакологічні властивості її відомі (з народного до­свіду): в різних частинах рослини містяться речовини, що є в’яжучим і кровоспинним, очисним, потогінним і проти-простудним та, частково, протизапальним засобом.

У науковій медицині ожину не використовують.

У народі ожину визнають за дуже корисний засіб при проносі і навіть при дизентерії (дорослим корисні листя та квітки з стеблами, дітям — ягоди), при катарах ки­шок як засіб, що дуже оздоровлює, особливо, якщо по­єднати її листя (дві частини) з квітками нагідок (з од­нією частиною); 4 чайні ложечки цієї суміші заварюють на склянку окропу і вживають по ‘/2—2/з склянки, три рази на день, до їди.

Як потогінний і протизапальний засіб, ожина буває корисна при багатьох хворобах горла; як очисний засіб, вона допомагає при водянці та при всіх шкірних хворо­бах (вживати всередину).

Зовнішньо відвар листя ожини (10,0—200,0) засто­совують у вигляді примочки при екземі та різних запа­леннях шкіри, а також для полоскання рота й горла як протизапальний засіб.

Добру користь дає настойка з ягід ожини на горілці, яку п’ють по 2—3 чарки (по 50 г) за один раз, коли дуже перемерзнуть, щоб повернути тілу втрачену природну теплоту.

Сушені ягоди ожини, потовчені на порошок і змішані з цукром (на смак) — зручні й приємні ліки для дітей від проносу (давати їм по пів чайної ложечки, три рази на день).

Способи застосування. Відвар листя або кореня: 20,0—200,0; вживати всередину по півсклянки, З—4 рази на день.

Настойка ягід: одна частина на 10 частин горілки; по 2—3 чарки за один раз (при перемерзанні).

Leave a Reply