You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Оман британський

Народні назви: пожарки, губошник, арніка не­справжня,  оман  заболотний,  оман луговий.

Ботаніки налічують на Україні 11 окремих видів роду оманів. Серед них особливо ціниться оман високий. Однак в народі можна зустрітись із викори­станням інших видів (в тому числі і степових) оманів, собливо оману британського. Назва його мінялась в бо­танічній номенклатурі.

Це багаторічна трав’яниста рослина, заввишки 15—18, а на родючих грунтах — і до 45 см. Кореневище тонке, повзуче. Стебла висхідні або прямостоячі, густо облист-нені, вгорі розгалужені, під кошиками білоповстисті, внизу розсіяно-м’якоопушені.

Листки чергові, цілісні, видовжено- або широколанцетні, коротко загострені, по краю дрібнозубчасті, рідше цілокраї, зверху голі або розсіяно-волосисті, зісподу густіше вкриті прилеглими довгими тонкими білими волосками і, крім того, дріб­ними жовтими залозками; нижні до основи поступово звужені в крилаті черешки, середні і верхні сидячі, напівстеблоогортні, нерідко з вушками.

Квітки блідо-жовті, зібрані в невеликі (2,5—3 см у діаметрі) кошики, що утворюють на верхівці стебла нещільне щитковидне суцвіття, крайові язичкові квіти — жіночі — голі, гла­денькі, на верхівці — тризубчасті, середні — двоста­теві, трубчасті. Плід — сім’янка.

Оман британський росте по всій території України (крім високогір’я Криму і Карпат) — по берегах річок і канав, на луках, межах, як бур’ян уздовж доріг, на засмічених місцях, рідше на полях.

В народі можна відмітити певну екстраполяцію (пере­несення) лікувальних властивостей одних рослин на інші, особливо коли вони подібні між собою зовнішньо, навіть за назвою. Скажімо, дію оману великого, нагідок (календули), арніки гірської присвоюють (і ототожню­ють) дії оману британського. На жаль, такий грішок можна помітити і в узагальненнях деяких вчених.

В народі щодо зіставлення пари арніка — оман британський, чув просто анекдотичні висновки. Суть у тому, що через великий попит на арніку в народі її давно вже визбирали до краю. Замість неї почали користуватись іншими подібними до неї рос­линами, і особливо оманом британським. І що цікаво, встановили зовсім іншу, ніж у арніки, але важливу лікувальну його дію.

В народі збирають квіти або цілу рослину оману бри­танського під час її цвітіння, відмиваючи корені, відкидаючи побуріле листя. Збирають і саме тільки листя та верхівки квітучих рослин. Сушать як звичайно. До речі — в народі оман часто називають не британ­ським, а польовим.

Вживають внутрішньо при кровотечах: шлункових, кишкових і в сечовому тракті; зовнішньо (і внутрішньо) при кровотечах зі слизової носа, горла, ясен та при болючих місячних. Крім того, п’ють настій при спазмах шлунка, кишечника, а також включають у збори трав, що призначаються при гемороїдальних кровотечах, при колітах, ревматизмі. Зовнішньо вживають настій з цілої рослини для обробки інших ран, виразок і навіть лишаїв.

Внутрішньо використовують частіше листя та верхівки квітучих рослин. Готують настій з одної столової ложки висушених рослин на півлітра кип’ятку, настоюють 5—6 годин. Випивають за день у 4—5 прийомів. Для зовнішнього вживання: настій з 2-х столових ложок на 0,5 л окропу.

Деякі наведені відомості подані і в працях інших авто­рів. Крім того, вказується, що в народі висушену сиро­вину цілої рослини використовують як протиглисний засіб, вживають проти алкоголізму і як збуджуючий апе­тит. В нових наукових джерелах вказується про викори­стання рослини внутрішньо при скрофульозі, радику­літі, від кашлю, як відхаркувальне, потогінне та сечо­гінне.

Зовнішньо як антибактеріальне та в’яжуче. Свіже потовчене листя (це відмічено і мною) прикладають до виразок, гнійних ран і таких, що кровоточать. Як вну­трішньо, так і зовнішньо користуються настоєм з листя: одна столова ложка на склянку окропу. Через 2 години проціджують і вживають по 1—2 столові ложки З— 4 рази на день. Такий же настій — і зовнішньо.

Всі лікувальні форми висушеного зілля зберігають окремо (загортають у папір) в бляшанках чи скляному посуді.

Строк зберігання — до 3-х років.

Leave a Reply