You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Огірочник лікарський

Народні назви: огіркова трава, бурячник.

Однорічна жорстковолосиста рослина, зав­вишки 30—60 см, із запахом і смаком огірка. Стебло досить товсте, ребристе, соковите, всередині порож­нисте. Листки м’ясисті, чергові, еліптичні або овальні, до основи звужені, тупі. Квітки і приквітники досить великі, овальні, на довгих звисаючих квітоніжках фор­мують небагатоквіткові завійки, що зібрані в щитково-волотеве суцвіття. Чашечка 5-роздільна, біловолосиста. Віночок голубий, більший за чашечку, до 3 см у діа­метрі.

Росте на городах, засмічених, забур’янених місцях. Поширений майже по всій території України.

Надземна частина містить багато слизистих речовин, дубильні речовини (до 3 %), холін, сапоніни, сліди ефір­ної олії (особливо листя), кремнієву (розчинну) кис­лоту і жирні кислоти, смоли, каротин (3,4 мг%), алантонін, вітамін С, солі марганцю, магнію, калію тощо.

Збирають надземну частину рослин з квітами. Свіже листя використовують в салатах.

Застосовують в народі як пом’якшувальний, обволі­каючий, захисний від подразнень слизових оболонок засіб; як стягуюче, протизапальне, бактеріовбиваюче, що сприяє загоєнню (регенерації) слизистої, епітелію шкіри, стінок капілярів (дія кремнієвих сполук у комп­лексі); покращує відхаркування. Вживають при запа­ленні стінок шлунка і верхніх дихальних шляхів, при сухому кашлі; при запаленні нирок, водянці, ревматич­них болях, при неврозі серця.

Також при поганому обмі­ні речовин в організмі, як легко потогінне, сечогінне і проносне. Зовнішньо — для промивань, примочок на опіки, чиряки й нариви, висипки на тілі, на забиті місця, сверблячі інфіковані ділянки. Використовують для полоскання рота, горла, особливо при їх запаленні, пошкодженнях спиртом, кислотами або лужними речо­винами. Траву включають у відповідні лікувальні збори. Дітям дуже корисні весняні вітамінні салати з молодих рослин.

Вживають внутрішньо настій на кип’ятку, дехто три­хвилинний відвар з настоюванням до охолодження. Бе­руть 2 столові ложки подрібненої трави на 0,5 л води, трохи (3 хв.) відварюють, настоюють, охолоджують. П’ють по третині склянки 4 рази за день; дітям по чайній чи столовій ложці (залежно від віку) від 3 до 8 прийомів протягом дня. Ефективно при кашлі, хрипоті, для при­мочок при висипках. Можна додати для настою щіпку рум’янку лікарського.

Зібрані восени корені використовують для надання напоям аромату.

Зберігають суху траву в ящиках, викладених папером, або у невеликих мішечках 2 роки.

Leave a Reply