You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Нечуйвітер волохатенький

Рід цей має багато видів з перехідними фор­мами. Сам нечуйвітер волохатий – це багаторічна рос­лина з довгими (стелються) пагонами (10-30 см). Внизу пагона — розетка з прикореневих ланцетних або лопатковидних, при основі звужених, листків. Верхні листоч­ки на стеблі супротивнопарні, ланцетні або лінійно-ланцетні.

Квітки жовті, крайові у кошичках майже зав­жди зовні з червоними смужками. Стебло до вершка вкрите волосками. Листки розетки зверху зелені або си­зуваті, зісподу білоповстисті, як і стебло, вкриті волос­ками. Росте на сухих луках і вигонах, рясно на піщаному грунті. Поширена по всій Україні.

У рослині виявлено дубильні та гіркі речовини, смолу, слизи, флавоноїди, кумарини.

В офіційній медицині не застосовується.

Збирають усю рослину з коренем, коли рослина чис­та — промивають тільки корені, запилену виполоскують і відразу ж просушують. Приймають напар-настій з усієї рослини в кількості: 4—5 столових ложок зілля на 1 л води. Випивають до 2-х склянок настою за день у 3— 4 прийоми при хворобах печінки (при опуху), при жовтя­ниці, а також як засіб, що сприяє виділенню шлункових соків при зниженій кислотності, і такий, що спиняє кровотечі в шлунково-кишковому тракті. Такий же на­пар п’ють при хворобах легень.

Порошком з нечуйвітру посипають рани, напаром з нього роблять промивання, примочки. Напар трави рос­лини вживають також для промивання вагіни.

При жовтяниці приймають порошок з рослини тричі на день по 3,0 г.

В народній медицині вживають нечуйвітер волохатий і при виразці шлунка, дизентерії, малярії, сечокам’яній хворобі, набряках.

В Болгарії фітотерапевти свіжу рослину застосовують при уремії: кількість сечі підвищується, а вміст сечо­вини у крові знижується з одночасним припиненням скарг на головний біль, блювання, безсонницю. Прий­мають настій з 3—4 чайних ложок подрібненої рослини, залитих склянкою кип’ятку (добова доза).

Зберігають суху траву в ящиках, викладених папером. Час зберігання — 2—3 роки.

Leave a Reply