You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Морська цибуля

Морська   цибуля — дуже могутня багаторічна цибулинна рослина з родини лілійних.Головки у цієї цибулі часто досягають дуже великих розмірів, до 15 см у поперечнику і до 3 ке на вагу, але не раніше, як через 3— 4 роки життя рослини.

Головка за формою грушовидна, м’ясиста; з нижньої частини її відходять соковиті придаткові корені. Ззовні го­ловка морської цибулі, так само, як і звичайної, городньої цибулі, одягнена сухими пергаментовидними лусками (лушпайками) червоно-бурого або білого (іноді з голубуватим відтінком) кольору, на підста­ві чого розрізняють червону і білу різновидності цієї цибулі.

Стебло в морської цибулі безлисте, у вигляді стрілки   (цибка), заввишки до 1 м, вгорі з великою китицею дрібних зеленувато-білих квіточок, схожих на квітки лілій. Листки (прикореневі) поздовжньо-ланцетні, сизувато-зелені; розвиваються весною і до початку цвітіння рослини вони звичайно повністю відмирають.

Головка білої різновидності морської цибулі, яку й використовують у науковій медицині, містить у собі глю­козид сциларен, який діє як серцевий і сечогінний засіб.

Червона ж різновидність морської цибулі може бути корисна в побуті лише для боротьби з гризунами—миша­ми, щурами та ін., для чого головки червоної морської ци­булі застосовують у свіжому вигляді й дрібно порізаними.

До речі, в гомеопатії червону морську цибулю визна­ють корисною й для лікувальної мети, а з свіжої черво­ної різновидності морської цибулі готують есенцію.

Цікаво відзначити, що головка червоної морської ци­булі небезпечна тільки для гризунів, а для інших тварин вона не шкідлива, тому вважається безпечною й для людини.

У медицині білу морську цибулю використовують у вигляді порошку, пілюль і настою (2,0 або 3,0 на 200,0) як серцевий засіб (при серцевій недостатності), часто ра­зом з наперстянкою, а також як сечогінний (при водян­ці) та як відхаркувальний засіб (при бронхіті). Треба знати, що очищену від луски (лушпиння) й порізану на кусочки морську цибулю сушать на сонці, чого не можна робити з іншими рослинами.

Білу морську цибулю можна вживати й у вигляді по­рошку чи настою.

Способи застосування. Настій (на воді, протягом 8 годин): 2,0 або 3,0 на 200,0, або на склянку води; вживати по 0,3, або по десятій частині чайної ло­жечки чи по 6 крапель, п’ять раз на день.

Настойка: 15,0; по 10—15 крапель, 3—4 рази на день.

Порошок з цукром: морської цибулі — 0,06, цукру — 0,25; змішати, поділити на 12 порошків і по одному вжи­вати 3—4 рази на день.

Вживати морську цибулю протипоказано при запа­ленні нирок.

Leave a Reply