You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Меліса

Називають цю рослину мелісою лікарською, лимонною м’ятою або мелісою лимонною, тому що її листя має запах лимона. Це насамперед лікарська рослина, що застосовується від головних болів, для поліп­шення діяльності серця, шлунково-кишкового тракту, заспокоєння болю у суглобах.

Як овоч застосовують для соління овочів, яким меліса надає аромату, пружності і міцності. Пагони і листя збирайте на початку цвітіння.

Ця рослина — прекрасний медонос. У перекладі з грецької мови слово «меліса» означав «бджола». Якщо пасічник натре руки і обличчя листям меліси — його не будуть жалити бджоли. Запах меліси приваблює на город і в сад бджіл і різних комах, вони сприяють кращому запиленню рослин, підвищуючи їх урожай.

Сухе листя меліси відлякує міль, мишей, захищає продукти від плісняви.

Це багаторічна рослина, яку можна розмножувати поділом куща, кореневищами, живцями і насінням (краще через розсаду). Рядки рослин розміщуйте через 40—50 см, а рослини в рядку через 20—ЗО см. Догляд включає ранньовесняне розпушення грунту, підживлення азотни­ми добривами (250—300 г на 10 м2), проривання й поливи.

Leave a Reply