You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Медунка лікарська

Медунка лікарська, або звичайна, щемелина звичайна, воловий язик, дзвоники, легенева трава з лікувальною метою використову­ють траву цієї рослини.

Рослина шершава від коротких жорстких волосків на ній, дося­гає заввишки 15—30 см. Прикореневі стеблові листки яйцевидні, за­гострені, іноді з білими плямками, з крилатими, досить довгими ко­рінцями, самі листки також довгі, в два рази довші за свою ширину.

Квітки у верхньому суцвітті червоні, рожеві, потім стають фіолетовими, а після цього синіми — залежно від періоду розвитку квітки. Оцвітина подвійна, чашечка зелена, п’ятизубчаста, віночок трубчасто-лійчастий, тичинок п’ять, маточка одна. У зіві віночка п’ять пуч­ків волосся. Рвати траву треба під час цвітіння й швидко сушити її, щоб вона не почорніла.

Крім медунки лікарської, є ще медунка  ,   яка нічим — ні ботанічними особливостями, ні лікарськими властивостями — не відрізняє­ться   від   лікарської   медунки. Росте темна   медунка на Кав­казі.

Обидва види медунки містять у собі слиз і ду­бильні речовини, і завдя­ки тому, що ці рослини ви­являють слизову, пом’як­шувальну й злегка в’яжу­чу дію на легені, їх ус­пішно застосовують у на­роді від легеневих хвороб (звідки й одна з народ­них назв цих рослин: ле­генева трава).

Помічено також, що медунка має ше властивість відхарку­вального засобу, тому во­на корисна при всіх груд­них хворобах і особливо при гнійному запаленні легень, при кровохарканні та хрипоті.

За   деякими   даними, медунка   корисна   й    при шлункових хворобах (про­носах, різі в   животі, за­сміченні   шлунка   та   при запорі).   Крім  того,   ме­дунка,    якщо    зовнішньо застосовувати відвар з неї, так само, як і корінь лопуху, певною мірою запобігає випаданню волосся, а також до­помагає ростові його.

Третій вид цієї рослини — медунка м’я к а, яка поширена в Сибіру. У народі її використовують як кровоспинний і знезаражуючий засіб.

Способи застосування. Простий відвар тра­ви: 10,0—200,0; вживати по одній столовій ложці, три рази на день.

Складний відвар 1-й: дві столові ложки подрібненого листя медунки на літр пива, додати одну столову ложку меду і все це виварити до половини; вживати по 1—2 чай­ні ложечки, три рази на день, перед їдою (запиваючи водою). Це ефективний засіб при хворобах легень.

Складний відвар 2-й: змішують порівну медунки, по­дорожника, шавлії, золототисячника та полину, беруть одну столову ложку цієї суміші на склянку окропу й додають одну столову ложку меду, варять, проціджують і доповнюють до склянки. Вживають по одній столовій ложці, три рази на день, перед їдою. Цей відвар допо­магає не тільки при хворобах легень, але й при хворобах сечового міхура та від геморою.

Leave a Reply