You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Марцінелла – рослина з недоброю славою

У тропічній Америці та на Антильських островая знаємо рослину з недоброю славою. Вона належить до родини мо­лочайних, котра має в своєму складі чимало отруйних видів.

Це марцінелла, що здатна вражати людей навіть на відстані: варто певний час постояти поблизу та подихати її пахощами, як на­стає глибоке отруєння. Шкідливі також і її плоди, котрі зовні подібні до наших яблук-ранетів.

Чимало жертв пов”язано з марцінеллою. Так, наприклад, під час другої світової війни з корабля, що зазнав аварії в Мек­сиканській затоці, врятувалося кілька моряків.

Діставшись берега та знемагаючи від голоду, вони з радістю побачили дере­во з жовтавими плодами. Воно росло на самому краєчку берега і ніби простягало до них свої віти. Солодкий запах привабив зголоднілих. Тільки завдяки щасливому випадку отруєних моряків було виявлено та допроваджено до лікарні. Подібний випадок стався і сто років тому, коли 54 німецьких моряка отру­їлися марцінелловими «яблучками».

Марцінелла має не тільки отруйні плоди. «Навіть тінь її смертельна», — мовить давнє прислів’я. У 1733 р. король ост­рова Пуерто-Ріко видав наказ знищити всі дерева марцінелли.

Проте здійснити його було нелегко. Коли почали рубати дерева, отруйний сік прискав у вічі, зумовлюючи пекучий біль і запа­лення. Люди втрачали працездатність, а часом і сліпли. Спробу­вали обпалювати кору дерев, але й дим був небезпечний.

Tags:

Leave a Reply