You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Мак дикий, мак-самосійка, польовий мачок

Мак-самосійка — однорічна (рідше дворічна) трав’яниста рослина, заввишки 20—90 см. Стебло, лист­ки і квітоніжки вкриті настовбурченими волосками. Листки здебільшого глибоко пірчасто-роздільні, з дов­гастими великодужковими частками. Пелюстки квіток яскраво-червоні, з великою темною плямою біля основи. Плід — коробочка — при достиганні утворює отвори, через які висівається дрібненьке насіння. Росте на полях, вздовж доріг, у посівах озимих культур, на засмічених місцях, на межах. Поши­рений по всій республіці.

Збирають тільки пелюстки (але не опалі на землю), рідше заготовляють у незначній кількості стиглі сухі маківки. Сушать їх неодмінно в затінку, розкладаючи тонким шаром, інакше вони злипаються і чорніють.

Мак містить алкалоїд реадин, слиз, морфін, барвники, органічні кислоти, білки. В насінні — 44 % жирної олії.

Пелюстки дикого маку у народі застосовуються як заспокійливий, знімаючий приступи кашлю, як снодій­ний засіб, дають дітям при кашлюку. Настій: з однієї столової ложки подрібнених пелюсток на склянку гаря­чої води. Випивають (дорослі) по чверті склянки 3—4 рази на день. Як болезаспокійливий засіб вживають подрібнені сухі макові головки. Беруть дві столові лож­ки на склянку води, варять дві хвилини, настоюють і п’ють по столовій ложці 2—3 рази на день.

Дехто вживає відвар (2 хвилини) пелюсток дикого маку. Беруть одну-півтори столові ложки на склянку води. П’ють по 1—2 ложки 2—5 разів на день. Для дітей готують з цього відвару сироп: півсклянки маку і 2 столові ложки меду. Дають у залежності від віку дитини: від половини чайної до 1 столової ложки 3—4 рази на день.

Частіше, однак, пелюстки дикого маку застосовують у сумішах з іншими рослинами як відхаркувальне і заспо­коююче приступи кашлю.

Ось ці суміші:

1.         Суміш, що заспокоює приступи кашлю: пелюсток дикого маку — 5,0 г, кореня бедринцю – 10,0 г.
Заливають двома склянками окропу, протягом ночі па­рять, зранку і протягом дня п’ють по великому ковтку щогодини.

2.    Суміш для полегшення відхаркування (всі компо­ненти, крім квітів гречки,— подрібнені): пелюсток дико­го маку — 3 столові ложки, квіток бузини чорної — 2 столові ложки, квіток липи  — 2 столові ложки, квіток коров’яку — 3 столові ложки, кві­ток мальви або лаватери — 3 столові ложки, квіток або листя мати-й-мачухи — 2 сто­лові ложки, квіток гречки посівної — 2 столові ложки, трави медунки — 3 столові ложки. Чоти­ри столові ложки цієї суміші заливають 1 л кип’ятку, парять усю ніч, а вдень п’ють щогодини по винній чарці.

Цю суміш звичайно рекомендують у народі при силь­ному, особливо сухому, простудному кашлі, хрипоті. Пам’ятаймо — необхідний постільний режим, бо суміш діє потогінно.

3.         Суміш, яка прискорює і полегшує виділення харко­тиння: квіток мальви лісової — 3 столові ложки,
трави вероніки лікарської — 2 столові ложки, листків підбілу — 2 столові ложки і пелюсток дикого маку — 3 столові ложки. Беруть 4 столові ложки суміші на 1 л окропу, парять цілу ніч і вдень п’ють по
столовій ложці щогодини або по півсклянки 4—6 разів протягом доби.

Сухі квітки маку зберігають у коробках, вистелених папером. Час зберігання — 2 роки.

Leave a Reply