You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Любисток

Ця відома овочева, лікарська і декоративна рослина стала справж­ньою окрасою подвір’я на Україні, вона оспівана в багатьох піснях і віршах.

Як овоч використовують молоде листя для ароматизації овочевих, борошняних і м’ясних страв. Із свіжого коріння готують цукати. Коріння використовують для лікування серцевих, нервових, шлункових хвороб і як глистогінний засіб, свіже листя — від головних болів.

Не можна спо­живати любисток хворим на нирки і вагітним жінкам. Листя слід збирати під час цвітіння, насіння — при повному його достиганні, а корінь — восени.

Розмножувати можна поділом кущів, паростками, розсадою або висівом насіння. Рослини розміщуйте через 70 см. Росте любисток ва одному місці 5—7 років. Кожної весни рослини підживлюйте перегновм або нітрофосом, амофосом чи сечовиною (200—300 г на 10 м2). Регу­лярно розпушуйте грунт, поливайте.

Leave a Reply