You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Любисток лікарський

Любисток лікарський, любисник з лікувальною метою використовують його корінь, траву й насіння.Ця рослина досягає двох метрів заввишки.

Листки в любистку блискучі, пірчасті або подвійнопірчасті, зі своєрідним холодком, який віє від них, коли до них доторкнутися. Цей холодок спричинюється ефірною олією, що є в листках цієї рослини.

Сегменти (відрізки) при­кореневих стеблових листків великі, яйцевидно-клиновидні. Стебло всередині порожнє. Квітки зібрані в складний зонтик (як у кропу). Пелюстки квіток світло-жовті, округлі, з загнутою верхівкою. Пло­ди — двосім’янки. Корені мають пряний смак.

Вся рослина має специфічний запах, схожий на запах селери. Цвіте любисток у червні — липні. Збирають здебільшого корені від дво- трирічних рослин, восени. Сушать у тіні.

Хімічні властивості лікарського любистку ще мало вивчено, відомо лише, що в ньому є сильно діюча ефірна олія.

У народній медицині лікарський любисток знають, перш за все як відхар­кувальний, очисний, болетамувальний і заспокійливий засіб. Його охоче вживають у народі при хворобах нирок, при водянці, легеневих хворобах, при хворобах  шлунка й кишок (як регулюючий і вітрогінний за­сіб), крім того, від болей (відвар кореня) і як полегшу­вальний засіб під час родів, а також при хворобливій мізерності місячних (відвар трави), при недокрів’ї та від глистів (відвар насіння або листя).

Як відхаркувальний засіб, любисток дуже корисний при мокротинній ядусі,.та й при всякій іншій ядусі дає полегшення. Чай з кореня любистку поліпшує функціо­нальну діяльність шлунково-кишкового тракту й змен­шує здуття.

Зовнішньо відвар кореня любистку застосовують для ростїння волосся й проти випадання його, а листя цш рослини, особливо, якщо його трохи пом’яти і потім при­класти до лоба, полегшує головний біль, від чого б він не походив.

Способи застосування. Відвар кореня: 15,0—200,0; вживати по одній столовій ложці, три рази на день.

Відвар насіння або листя: 4,0—150,0; або одна чайна ложечка на неповну склянку окропу; вживати по одній столовій ложці, три рази на день.

Leave a Reply