You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Льон посівний

Льон посівний, льон-довгунець з лікувальною метою використовують його насіння.

Льон посівний, або льон-довгунець — однорічна рослина з роди­ни льонових, дуже поширена в культурі. Як волокнисту й олійну рос­лину, льон-довгунець вирощують на Україні, в Білорусії, на Повол­жі, на Північному Кавказі та в Середній Азії.

У науковій медицині використовують насіння льону всередину як легкий проносний засіб у вигляді слизу, який одержують від збовтування товченого насіння з га­рячою водою, а також і як обволікаючий і пом’якшу­вальний засіб. Порошок з насіння застосовують для припарок.

У народній медицині всередину вживають відвар з на­сіння льону-довгунця при бронхіті (як відхаркувальний засіб) та при хронічних катарах шлунка, а при болі в ньому від проковтування чого-небудь їдкого — олію з насіння.

Крім того, лляну олію, змішану з вапновим «моло­ком», застосовують і як зовнішній засіб від опіку. Відвар з сім’я застосовують, як зов­нішній засіб, при ранах або виразках у рогі (для полос­кання), а у вигляді мазі цей відвар застосовують при на­ривах, щоб вони швидше ви­зрівали.

Свіжа трава льону-дов­гунця має отруйні властиво­сті, вона шкідлива навіть для скотини, тому її не реко­мендують для внутрішнього вживання.

Спосіб застосу­вання. Відвар з насіння (для слизу): одна частина насіння (не товченого) на ЗО частин окропу, або інак­ше: 3 г насіння на 90 мл ок­ропу, або дві чайні ложечки сім’я на склянку окропу; збовтувати протягом 15 хвилин, потім процідити крізь полотно.

Leave a Reply