You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Лаванда справжня

Лаванда справжня, левадь з лікувальною метою використовують її траву й цвіт.

Ця рослина має численні розга­лужені стебла, які утворюють кущі, заввишки до 60—75 см. Листки ліній­ні, тупі, з закрученими краями. Квіт­ки сині, зібрані в колосовидне суцвіт­тя. Насіння дрібне, овальної форми, з гладенькою блискучою поверхнею, коричневого кольору.

Ефірну так звану лавандо­ву олію, яку виготовляють з ці­єї рослини, застосовують біль­ше в парфюмерії, але іноді її використовують і в медицині. У народі лавандову олію вживають як заспокійливий засіб при неврастенії, паралічі (всередину й зовнішньо), а та­кож як болетамувальний засіб при вивихах і забиттях (засто­совують зовнішньо).

Лавандова олія, яку вига­няють з іншого виду лаванди— колоскової, або спікової, і яку так і називають спіковою олі­єю, корисна (з досвіду Кнейпа) при головному болі, здутті живота й від нудоти. Але колоскову лаванду рідко де вирощують, і олія з неї не завжди буває в продажу.

Способи застосування. Відвар: 20,0—200,0; по одній столовій ложці, три рази на день. Цей же відвар годиться й для зовнішнього застосування як компрес або припарка.

Олія для втирання; якщо нема готової, то роблять са­мі: одна частина рослини на 5 частин прованської або соняшникової олії; настоювати протягом одного—двох місяців.

Leave a Reply