You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Лагенарія

В останні роки набула поширення різновидність цієї рослини, яку часто називають в’єтнамським кабачком. Він утворює плоди, окремі екземпляри яких досягають 2 м. Але в їжу придатні молоді, що не пере­вищують 40—50 см.

З них готують ікру, соте, смажать — ті ж страви, що й з кабачків. Вважається дієтичним продуктом, що допомагає при хворобах нирок, шлунка і кишечника.

Неабияке декоративне значення цієї рослини. Довга густа огудина, фігурне листя, світло-кремові квітки, особливо чудові ввечері, і плоди чудернацької форми можуть прикрасити паркани, стіни, альтанки, лоджії.

Це тропічна рослина, що потребує багато тепла. Вегетаційний період її перевищує 150 днів, а тому її краще вирощувати з горщечкової розсади 45—60-денного віку. На постійне місце її висаджуйте з настан­ням сталих теплих днів.

Протягом двох-трьох тижнів на ніч її накривайте поліетиленовими ковпаками. Обов’язково поливайте, особливо в півден­них і східних районах. Беручи до уваги, що знайти насіння цієї рослини дуже важко, перші плоди залишайте на насіння.

Крім в’єтнамського кабачка, є й інші різновидності цієї рослини — горлянка, посудний, або пляшковий, гарбуз, індійський огірок.

Посуд з горлянки у південних народів здавна використовують для зберігання питної води, особливо під час жнив у степу. Вода в ньому залишається холодною, без стороннього присмаку, у такому посуді можна солити огірки. Є дрібні декоративні форми горлянки, які швидко висихають і можуть оздобити квартиру.

І ще одна служба горлянки — вона добра підщепа для кавунів і динь, що значно прискорює їх достигання і сприяв поширенню баштанних культур на північ.

Leave a Reply