You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Квасоля звичайна

Квасоля звичайна (з ліку­вальною метою використовують її стручки.

Квасоля звичайна — всім відома однорічна трав’яниста городня рослина. Походить з Південної Америки. Має витке, рідше пряме стебло, з непарнопірчастими листками та з метеликовими квітками, білими й рябими. Плід — боби.

Для лікувальних потреб у народі застосовують струч­ки, які заготовляють, коли вони ще свіжі, не посохли на пні (такі стручки дають кращий лікувальний ефект).

Відвар висушених і порізаних стручків (без квасолі), приготовлений у кількості однієї столової ложки (16 мл) на дві або дві з половиною склянки окропу рекомендує­ться в народній медицині вживати по півсклянки, 3—4 рази на день: при ревматизмі, як протизапальний та при водянці — як сечогінний засіб (особливо, якщо водянка виникла на грунті ниркових захворювань).

Квасоля корисна й при самих запаленнях нирок, але краще, якщо її вживати з приймочками кукурудзи (змі­шувати порівну) або з косами (волоссям) її чи ще з яки-ми-небудь іншими, аналогічними за своєю дією на орга­нізм, засобами.

Особливо ж рекомендується поєднувати, для біль­шого ефекту, стручки квасолі з листям чорниці, насінням льону та з вівсяною соломою, як добрий засіб при цук­ровому діабеті.

Крім всього цього, в народі відваром стручків квасолі разом з листям чорниці (порівну) ліку­ють хворобу підшлункової залози.

Раніше застосовували порошок з стручків квасолі для присипання запалених місць шкіри, особливо у випад­ках бешихового запалення.

В гомеопатії виробляють есенцію з цілої рослини після дозрівання плодів.

Способи застосування. Складний відвар (від діабету): по дві частини стручків квасолі, листя чорниці й вівсяної соломи (дрібно порізаних) і одна час­тина лляного насіння; беруть три столові ложки цієї су­міші на три склянки окропу, кип’ятять протягом 20 хви­лин і п’ють відвар по три столові ложки, три рази на день.

Простий відвар: 15,0—200,0; по дві столові ложки, три рази на день.

Leave a Reply