You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Крушина ламка

Крушина ламка, вовчі ягідки з лікувальною метою використо­вують кору, іноді ягоди цієї рослини.

Ця рослина досягає заввишки від 2 до 3 м. Стовбур і гілки в неї гладенькі, не мають колючок (на відміну від жостеру проносного), покриті білими плямками (сочевичками).

На молодих гілках ламкої крушини кора блискуча, червоно-бура; на старих — матово-сіра або бурувато-сіра. Листки сидять на черешках, чергові, іноді попарно зближені, овальні, загострені, блискучі.

Квітки в ламкої крушини п’ятичленні, зеленуваті, дрібні, сидять на квітконіжках у пазухах листків. Плоди — кулясті, м’ясисті, спочат­ку червоні, а потім — чорні блискучі костянки (їх неправильно нази­вають ягодами), з двома кісточками.

Кору ламкої крушини заготовляють рано навесні, в березні—квітні, з молодих стовбурів і товстих гілок. Здавна її застосовують у медицині як добрий проносний засіб, що мало подразнює кишечник,  в аптеках є виготовлений з неї рідкий і сухий екстракти, а раніше був і особливий гале-нівський препарат франгулен.

У народній медицині вживають відвар або настойку кори ламкої крушини (з дворічним попереднім витри­муванням її) від запору, а від проносу, недокрів’я, во­дянки й надмірних місячних кровотеч — ягоди цієї рос­лини, також дво- і трирічного збору, щоб не спричинити надмірного подразнення шлунка. Ягоди вживають біль­ше у вигляді порошку і в малих дозах.

Всередину відвар кори ламкої крушини вживають, крім того, при збільшенні печінки, при геморої та гаряч-ці; зовнішньо — від корости у дітей (відваром миють їм усе тіло).

Що кора ламкої крушини допомагає від корости, мо­же підтвердити ще й те, що і в народній ветеринарії цей лікарський засіб застосовують у подібних випадках.

Способи застосування. Відвар кори: 20,0 на 200,0, а іноді на 500,0; кип’ятити протягом ЗО хвилин; вживати по одній чайній ложечці (іноді по столовій лож­ці), за індивідуальним показанням.

Настойка кори: 30,0; по 25 крапель, три рази на день.

Ягоди: порошок з трирічних ягід, у дозі від 0,2 до 0,5 г, або скільки вміститься на кінчику складаного ножика, три рази на день.

Примітка. Кору ламкої крушини треба вважати не спе­ціальним проносним засобом, а засобом, який регулює функ­ціональну діяльність шлунка.

Leave a Reply