You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Кремена гібридна

Народні  назви:  болотяний  підбіл,  болотяна мати-й-мачуха, водяний лопух,

Баторічна  рослина,   заввишки  30—60   см, з бульбовидне потовщеним кореневищем. Прикорене­вищне листя з досить великими округло-трикутними, в  основі  виїмчастими,   пластинками  та  видовженими черешками.  Краї їх дрібнозубчасті,  в молодому віці білопавутинисто    опушені.    Суцвіття   густе,    колосо­видне з брудно-пурпуровими запашними квітками.

Росте на вологих місцях, по берегах річок, озер, часто утворює свої зарості. Зустрічається на По­ліссі й в Лісостепу, нерідко в Карпатах. Заготовляють листові пластинки без черешків до появи на них іржавих плям.  Сушать у провітрюваному місці. Ознакою готовності є ламкість найтовщих жилок. Коре­невища копають восени, добре відмивають і сушать.

У кореневищах   містяться   тритерпенові   сапоніни (6,7—7,6 %), дубильні речовини (понад 5 %), ефірна олія (0,1—0,18 %), сліди алкалоїдів, флавоноїди (0,23— 0,34  %),  смолисті речовини, петазол, петазин інулін, значна кількість марганцю. У листях — те саме, але в менших кількостях, натомість флавоноїдів у надземних частинах (особливо у суцвіттях) майже вдвоє більше. В народі настій з листя або відвар з кореневищ п’ють як відхаркувальне при сухому кашлі, при виразці шлун­ка і 12-палої кишки, а також при гастриті з пониженою кислотністю, при нервових спазмах, задишці та при істе­ричних припадках; при здуттях шлунка і кишечника та при запорах; при папіломатозі сечового міхура, входить до складу мікстури за прописом М. Н. Здренка.

Зовніш­ньо свіже листя прикладають для зменшення набряків, загоювання ран. Роблять з сухого листя припарки як знеболюючий засіб на хворі місця при ревматизмі і подагрі. Настоєм обробляють рани, зволожену і розпарену суху масу рослини прикладають і обв’язують бинтом на місця, уражені панарицієм («волос»), на пухлини флег­мон, нариви.

Включають у відповідні збори (суміші) трав для насто­їв, що їх приймають при виразковій хворобі і при подагрі та інших захворюваннях.

Наведу лікарські форми і дозування, подані у енци­клопедичному довіднику.

Внутрішньо: настій листя (2 чайні ложки на 200 мл окропу по 1 столовій ложці тричі на день); відвар корене­вищ (1 чайна ложка на 200 мл води) п’ють по дві склянки за день ковтками. Відвар кореневищ (2 чайні ложки на 200 мл відвару перлової крупи, кип’ятять 10 хвилин на малому вогні) п’ють з медом по 1 столовій ложці тричі на день.

Зовнішньо — як вказано вище.

Висушені корені та листя зберігають окремо (до 3-х років).

Leave a Reply