You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Котяча м’ята справжня

Багаторічна трав’яниста рослина, 35—100 см заввишки. Корінь дерев’янистий, галузистий. Стебло цупке, пряме, до верху розгалужене, опушене простими, біло-сіруватими, загнутими волосками. Листя видовжено-черешкове, трикутно-яйцевидне, зубчате, густоопушене. Квіти в густих складних напівзонтиках, зібраних на кінцях стебел і гілок у формі китиці.

Віночки сіру­вато-білі. Два верхніх зубчики чашечки більші від ниж­ніх. Зустрічається по всій Україні на лісових, особливо кам’янистих схилах, на галявинах, серед зріджених кущів, обабіч доріг, часом на засміче­них місцях, луках, полях.

Рослина дещо пахне лимоном, бо має 0,4—0,6 % ефір­ної олії. Крім того, в ній містяться гіркі речовини, глікозиди, сапоніни, дубильні речовини, вітамін С. До складу ефірної олії входить карвакріол, пулегин. В куль турі зустрічається котяча м’ята лимонна, що відрізняється тупими зуб­чиками листків, жовтими плямами на нижній губі і більш сильним цитриновим запахом.

Збирають під час цвітіння, зрізуючи верхні частини пагонів і бічні гілки з листям. Сушать, як звичайно, в затінку.

Вживають при шлункових захворюваннях (катарах) особливо при пониженій кислотності шлункового соку, при задишці, кашлі, бронхітах, недокрів’ї. Вважається жовчогінним, глистогінним, заспокійливим при сердеч­них неврозах та істерії. Вживають для приправ як прянощі. Хороший медонос.

Із зілля готують міцний чай по півсклянки до 3-х разів на день, або (особливо при легеневих і шлункових хворобах) настій з 1,5 столової ложки подрібненої трави на півлітровий термос. Випивають за день у 4 прийоми.

Травознаї включають траву у відповідні збори.

Зберігають суху траву, загортаючи її у папір, у ящи­ках. Строк зберігання — до 3 років.

В офіційній медицині чомусь не використовується.

Leave a Reply