You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Кола – дерево життя

На нашому Кавказі є рослини, гострий аромат яких спричиняє отруєння чутливих людей — з’являються головний біль, блювання тощо. Отож будьте обачні, не сидіть довго серед пишно квітучих магнолій та запашних олеандрів!

Мабуть, багато хто чув про цілющу дію рослини з назвою кола, яка нібито е складовою частиною «чудодійного» напою, особливо широко рекламованого в Америці — кока-кола.

Ще здавна тубільці Конго та деяких інших прибережних країн Африки зналися на «дивовижній магії», котра допомогала їм цілими тижнями обходитися без води та їжі, хоча люди вико­нували при тому найважчі роботи, здійснювали довгі переходи в пустелях. Але таємницю незвичайної бадьорості пильно охоро­няли.

Фараони та жерці будь-якою ціною намагалися вихопити та­ємницю. Сотні й тисячі їхніх посланців гинули в темних нетрях тропічних лісів, помирали від пропасниці, від отруєних стріл, конали в пазурах хижаків, під ногами диких слонів та носоро­гів, па  рогах  буйволів.

Нарешті по кількох сторіччях володарі Нілу дізналися, що вздовж побережжя  Конго та інших країн Західної Африки росте схоже на наш каштан дерево заввишки 10—12 м.

Воно має великі черешчаті широколанцетні   листки, невеликі жовтуваті квітки, зібрані в китиці, та, що найголопніші  плоди, в кожному гнізді яких міститься по 2—6 насінин, ядра яких яскраво-червоного або білого кольору, і звуться «го­ріхами   кола».  Старійшини  племен  зберігали  їх   та  видавали по горішку кволим, хворим або   воїнам   перед походами.  Оті горішки рятували тубільців і від голоду.

Добуті із величезними труднощами насінини не хотіли виростати красивими деревами, а тому фараони змушені були налагоджувати мирний товарообмін із тубільцями.

Єгипетські купці почали доставляти фараонам і жерцям, а потім і іншим єгипетським вельможам цілющі «горіхи життя». Із занепадом влади фараонів горіхи коли стали доступніші ширшим верствам єгиптян. Надалі заповзятливі купці постачали їх у чималій кількості.

Місцеві мешканці дедалі менше оберігають усім відому колу. Горіхи її правлять за розмінну монету у тубільців.  У районах, де кола не росте, ще й тепер не відбувається жодного свята, на якому б чудодійні горішки не подавалися за найліпші ласощі. їх навіть дарують.

Вожді племен, укладаючи  угоди   про об’єд­нання, обмінювалися білими горішками коли як символами миру та доброзичливості. У разі оголошення війни   супротивникові надсилалися червоні горішки.

Здавна існує звичай, за яким кон­голезький   наречений,   коли   хоче   родинного   щастя,   повинен дарувати нареченій та її матері білу колу. На знак згоди й при­хильності він також одержує у   відповідь білу колу, а в разі відмови — червону.

Дарування  білої коли  й досі  е виявом ввічливості,_пошани, дружби, доброзичливості. Не менш значу­щу роль відіграє кола в культових обрядах,  судових процесах. Усі присяги   складаються   над колою. Під час   виголошування присяги представники багатьох племен мають   тримати на до­лонях випростаних рук горішки коли, а наприкінці ритуалу — з’їсти їх.

Дуже шанують колу в Судані, вживаючи при мігренях, голов­ному  болі,  дизентерії,  виснаженні,   Та   найчастіше  вживають колу під час тривалих ї важких переходів.

Споживання тільки однієї свіжої насінини падає змо­гу мешканцям тропічної Африки проходити під пекучим сонцем ве­ликі відстані — близько 80 км у день! Африканці свідчать, що життєдайний горіх вдовольняє спрагу, робить добру воду з похідної, замінює м’ясо, підвищує статеву здатність, знешкоджує наслідки надмірного вживання алкоголю тощо.

Вивчення хімічного складу го­ріхів коли засвідчує наявність у них кофеїну (1,2—2,4%) та прослідків теоброміну, а також дубильних речовин. У свіжих на­сінинах кофеїн перебуває у зв’я­заному стані як глікозид колапін.

Очевидно, поєднання цих ре­човин з іншими компонентами, склад яких не з’ясований, і зу­мовлює таку сильну дію коли на людський організм. У медицині горіхи й препарати з них вжива­ються як тонізуючий засіб, що збуджує центральну нервову си­стему та стимулює серцеву діяль­ність. Приписи — у вигляді екс­тракту, рідкої та сухої настоя­нок та шоколаду з горіхами коли.

Tags:

Leave a Reply