You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Кмин звичайний

Кмин звичайний з лікувальною метою використовують його насіння.  Цю рослину також і вирощують — заради.ефірної олії.

Стебло в цієї рослини пряме, гладеньке, порожнє, гіллясте, до 80 см заввишки. Листки трійчастопірчасті, лінійно-ланцетовидні.

Кві­тки білі, на довгих квітконіжках, у складних зонтиках, як у кропу. Плід — сплюснута двосім’янка коричневого кольору. Смак пряний, запах ароматичний. Цвіте кмин у червні — липні.

У науковій медицині зрідка застосовують олію з кми­нового насіння — так звану кминову олію.

У народі звичайний кмин застосовують у вигляді від­варів і порошків, майже в усіх випадках, коли застосо­вують звичайний чебрець або кріп.

Крім своєї протигнильної (антисептичної), потогінної та сечогінної дії на організм, ця рослина виявляє ще вітрогінну й таку, що збуджує функціональну діяльність шлунка й кишок, дію, і тому її застосовують у народній лікувальній практиці в багатьох випадках нарівні зі зви­чайним чебрецем і кропом.

При в’ялому травленні для збудження функціональної діяльності шлунка й кишечника ліки з насіння кмину вживають як вітрогінний і освіжаючий засіб.

При дитячих хворобах, при здутті живота у дитини, беруть одну столову ложку цього насіння, варять у склян­ці кропу протягом 5—10 хвилин, підсолоджують цукром ще теплим соком капають (по кілька крапель) у хворе вухо, кожного дня разів по два.

Звичайно, все це можна зробити простіше: змішати порізану цибулю й кмин разом і дати їм помліти на вог­ні в посудині. Результат виходить такий самий.

У жінок, які годують груддю, при болісному нариві на груді є звичай користуватися кмином: потовчене його насіння, змішане з порошком з перцевої м’яти, обварю­ють окропом, додають, скільки треба, житнього борошна, щоб вийшло тісто, і обкладають ним хвору частину гру­ді у вільний від годування час. Таке лікування продов­жують, поки не розсмокчеться нарив.

Хліб, якщо його спекти з кмином (так заведено у ли­товців і поляків) або сметана, якщо її протягом п’яти хвилин варити з кмином (одна столова ложка кминового Насіння на склянку сметани) добре допомагають при не­достачі молока у матері, яка годує груддю.

Це можна підтвердити й досвідом народної ветерина­рії: коли худоба з пашею їсть і траву кмину, у неї зав­жди збільшується удій молока.

Як заспокійливий засіб, кминове насіння корисне при судомі, невралгії та хворобливих процесах у сечостате­вих органах, але його вживають не як лікарський пре­парат, а як дієтичний засіб, додаючи його як приправу до супу (польський суп) або до якої-небудь іншої стра­ви, до хліба і булочок, коли їх печуть.

Leave a Reply