You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Кмин (тмин)

Як прянощі використовують насіння, що містить 3—7 % ароматної ефірної олії, його насінням присипають зверху бородінський хліб. Зелене і етіольоване листя застосовують для приготування салатів, супів і як прикрасу до рибних і м’ясних страв.

Це відомий і визнаний лікувальний засіб. Настій насіння поліпшує травлення. Використовують його як заспокійливий і тонізуючий засіб.

Вирощувати кмин можна як окрему культуру, а також як ущільнювач і в кулісах. Може рости при деякому затіненні, але насіння і зелень при цьому буде з слабким ароматом.

Сійте його рано навесні рядками через 45 см або дворядковими стрічками через 20 см, залишаючи після проривання рослини в рядку на такій же відстані. Насіння загортайте на глибину 1,5—2 см. Можна виро­щувати його також з розсади. Це дворічна рослина.

Першого року ретельно прополюйте і розпушуйте грунт, своєчасно поливайте, а якщо рослини погано ростуть — підживлюйте, вносячи на 1 м2 по 10—15 г сечовини, суперфосфату і калійної солі.

Навесні наступного року грядку розпушіть, підживіть азотними добривами. Щоб насіння не обсипалось, як тільки воно почне буріти, рослини зріжте, зв’яжіть у жмутики і сушіть під навісом або на горищі. Під ними розкладіть папір або плівку, куди буде падати насіння.

Коренеплідні форми тмину можна використовувати для виганяння зелені в осінньо-зимовий період.

Leave a Reply