Капуста (біла й цвітна)
Капуста (біла й цвітна) — всім відомий кухонний овоч.
Науковій медицині відомо, що в капусті є розчинні у воді вітаміни (Вг, РР і С), але для лікувальної мети її зовсім не застосовують.
Для народної медицини капуста є дуже зручним, простим і таким, що майже завжди є напохваті, засобом при-багатьох хворобливих явищах.
Найбільше капусту застосовують як зовнішній засіб при всяких зовнішніх запаленнях, опіках, забиттях та в інших подібних випадках. При забиттях вона має значення і як пом’якшувальний і болетамувальний засіб. Болетамувальна дія капусти виявляється, крім того, при головному болі та при простудних болях зубів і вух (прикладають свіжі листки на хворі місця), а пом’якшувальна — при затверділих ранах. Зміцнювальну дію капусти використовують при розпушуванні ясен (треба полоскати рот розсолом або жувати кислу капусту).
Кислу капусту або, правильніше, розсіл з неї вживають і всередину при геморої особливо, якщо він з запором і сильною кровотечею, при диспепсії, простому запорі, хворобах печінки та в інших випадках внутрішніх захворювань, коли потрібне фізіологічне розм’якшення й заспокоєння.
Капуста не шкідлива, тому її можна вживати без точного дозування. Звичайні разові дози вживання розсолу (при запорі—теплого)—від півсклянки до двох склянок.