You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Іван-чай вузьколистий

Іван-чай вузьколистий, з лікувальною метою використовують листя цієї рослини.

Іван-чай— багаторічна трав’яниста рослина з родини онагрових. Росте по всій Україні на узліссях, на просіках, поблизу канав і висохлих торф’яних боліт.

Стебло у іван-чаю досягає заввишки 150 см, листки ланцетовидні, невеликі; квітки лілово-пурпурові, зрідка білі; плоди — у вигляді ву­зьких довгих стручків з насінним, схожих на відростки стебла, що напівколом загинаються.

Завдяки дослідженням в цій рослині протя­гом останнього часу виявлено дубильні речовини (танін) і слиз. Останнє доводить, що ця рослина корисна для лі­кувальної мети. 10°/о-ний настій або відвар з листя іван-чаю є добрим протизапальним і болетамувальним засо­бом при всяких запаленнях слизових оболонок і навіть при виразкових процесах у внутрішніх органах.

У народі цю рослину вважають корисною й при го­ловному болі.

Способи застосування. Відвар: 15,0—200,0 (для зовнішнього застосування і внутрішнього вживан­ня). Доза для вживання всередину: по одній столовій ложці, три рази на день, перед їдою.

Leave a Reply