You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Гвоздики польові

Гвоздики польові, гвоздики степові, гвоздики різноколірні з лікувальною метою використовують траву цієї рослини. Гвоздики польові— багаторічна трав’яниста рослина з родини гвоздичних.

Дуже поширені гвоздики і в квітівництві, особливо гвоздики пиш­ні й китайські, але обидва ці види гвоздик разом з дикими або різ­ноколірними в народі мають загальну назву польових гвоздик і всі ці три види мають майже однакове лікарське застосування.

Ботанічне визначення гвоздик таке: від основи напівздерев’яніло-го кореня відходять вузлуваті стебла, які розгалужуються; листки су­противні, лінійні, гострі, сизувато-зелені, біля основи піхви зростаю­ться з стеблом. Квітки верхівкові, повні й напівповні, найрізноманіт­нішого забарвлення. Плоди — одногніздні коробочки. Рослина буває заввишки до 60 см.

Найбільше поширені білоквіткові та червонуватоквіткові форми цієї рослини.

У хімічному відношенні цю рослину ще недостатньо вивчено, і в практику наукової медицини вона не вві­йшла, хоч її й схвалив ВІЛАР, як добрий і безпечний матковий засіб.

У народній медицині польові гвоздики давно вже за­стосовують як матковий засіб: при слабкості матки, при простих і післяродових кровотечах, а особливо при ато­нії матки, що, як перевірений засіб, не заперечує й наука.

Протягом останнього часу визнано, що хоч дія польо­вих гвоздик у цих випадках і слабіша за дію ріжків у З—4 рази, але зате гвоздики не отруйні, не такі небез­печні, вони не мають ніякої побічної дії, і завдяки цьому їх можна вживати, не дбаючи про суворе дозування.

Крім того, у народній медицині вживають від кишко­вих газів (від метеоризму) та засмічення кишечника олію з гвоздик — парфюмерну (фабричну) або пригото­вану простим способом, як настій на прованській олії.

Способи застосування. Відвар трави: 15,0— 200,0, або одна столова ложка на склянку окропу; вжи­вати по одній столовій ложці, три рази на день.

Екстракт (25,0) домашнім способом роблять так: ви­щезазначений відвар’згущують у печі до половини і вжи­вають по одній чайній ложечці, три рази на день.

Олія (саморобна): на пляшку прованської олії беруть 1/2 пляшки подрібненої трави польових гвоздик, настою­ють протягом 8 днів і вживають по 5—10 крапель, три рази на день.

Leave a Reply