You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Грицики звичайні

Народні назви: мішечки, трясилупка, ярутка.

Повсюдно поширений бур’ян. Однорічна, іноді дворічна трав’яниста рослина, з прикореневою розет­кою пірчасто-розсічених листків і прямим, іноді галу­зистим стеблом, на якому листки дрібні або виїмчасто-зубчасті. Плоди листянки у формі сердечка або сумочки. Білі дрібні квітки зібрані в довгу волоть. Росте на полях, городах, на насипах вздовж доріг, у зріджених посівах багаторічних трав. На хороших грунтах сягає висоти до 60 см, звичайно — 10—40 см.

Збирають траву, зрізуючи її під час цвітіння, коли плодики з’явилися лише знизу. У траві грициків вияв­лено: вітаміни К і С, флавоноїди (глікозид, діосмин), глікозид гісопін, органічні кислоти (фумарова, винна, яблучна, лимонна), аміни (холін, ацетилхолін, тирамін), сліди алкалоїдів і алілгірчичного масла, багато калію.

Напар грициків 40—50,0 г на 1 л окропу приймають по 1/2—3/4 склянки 3—4 рази на день при хворобах печінки, жовчних і ниркових каменях, при хворобах нирок і сечо­вого міхура та при різних розладах обміну речовин. Та­кий же напар п’ють жінки в передклімактеричний період при виснажливих маткових кровотечах.

Дехто вважає, що сік з пом’ятих і вичавлених рослин грициків по 40—50 крапель на 1 столову ложку води, що його приймають у таких же інтервалах, як і напар, діє ефективніше, ніж напар. Такий сік приймають при ревматизмі і поносах, при кровотечах з носа. При поно­сах приймають сік не на воді, а на чарці горілки.

При каверні в легенях: на 2 склянки води беруть 2 сто­лові ложки трави грициків, 1 столову ложку дубової кори і півсклянки портвейну. Все це варять на слабому вогні під прикриттям. Весь напар випивають протягом дня.

Грицики протипоказані при вагітності і тромбофлебіті.

Зберігають траву у сухому місці, загорнену в папір, або в ящиках, викладених папером. Строки зберіган­ня — до 3-х років.

Leave a Reply