You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Гравілат річковий

Народні назви: одолян-трава, підійма, поник­ниця.

Багаторічна  трав’яниста рослина,  заввишки 25—70 см, з товстим бурим повзучим кореневищем, укритим залишками листків. Стебло волохате, у верхній частині залозисте, звичайно темно-червоне. Листки при-тиснуто-волохаті, прикореневі, на черешках, ліровидно-перисто-розсічені, з великою закрученою 3—5-надріза ною часткою і 2—3 невеликими парами зубчатих часток Стеблові листки трироздільні з невеликими яйцевид­ними прилистниками.

Квіток 2—5 по верхівці стебла Чашечка дзвінкувата, бурувато-червона, залозисте волохата. Пелюстки червонуваті або жовтувато-білу­ваті, з червоно-бурими жилками. Росте на вологих луках, серед кущів, на берегах річок. Поши­рений у лісостепових районах на Поліссі, в Карпатах.

Збирають верхівки квітучих рослин, а восени, коли дозріють плоди, викопують корені. Сушать очищені і помиті кореневища, як звичайно (спочатку можна при­в’ялити на сонці).

В молодому листі міститься до 117 мг% аскорбінової кислоти і до 137 мг% каротину. У коренях до 23 % дубильних речовин пирогалового ряду, алкалоїди, чер­воний барвник, до 0,1 % ефірної олії, до складу якої входить переважно евгенол.

Рослина неофіційна.

У народі траву в вигляді настою (чаю) приймають при шлунково-кишкових нездужаннях, з послабленням. На­стій з кореневищ і кореня вживають всередину як зміцнюючий, в’яжучий, кровоспинний, протизапальний, зне­болюючий, антисептичний засіб, і, хоча діє тонізуюче, дехто вважає, що він (як і чай з трави) сприяє снодійно. Настій з коренів і кореневищ п’ють при поносах, маля­рії, маткових і гемороїдальних кровотечах, при цинзі, мігрені, алергії і як зміцнюючий після тяжких захво­рювань.

Зовнішньо настій з кореневища з коренями викори­стовують для полоскання горла при ангіні, а ванни з п’ятихвилинного відвару з настоюванням цілої рослини в каструлі (додають у ванну) — при деяких захворю­ваннях суглобів і м’язів.

Свіжоподрібнене на кашку кореневище прикладають на мозолі.

Внутрішня доза: 2 чайні ложки подрібненого корене­вища з коренями на 1 склянку окропу настоюють зо дві години і п’ють по 1 столовій ложці 3—4 рази на день до їжі. Зовнішньо такий настій з 2-х столових ложок на пів­літра окропу вживають для обмивання, полоскань, при­мочок.

Зберігають корені, кореневища, траву окремо.

Строк зберігання в сухому приміщенні — 3 роки.

Leave a Reply