You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Горобина звичайна

Горобина — всім відоме дерево, що не потре­бує особливого опису. Для лікувальних цілей збирають квіти у травні, а плоди до заморозків. Сушать плоди у затінених, теплих приміщеннях, що добре вентилюють­ся, розстелюючи їх тонким (щоб не пліснявіли) шаром, а квіти — як звичайно.

Плоди її —це полівітамінна сировина. В них містить­ся: каротин (3—15 мг), фолієва кислота (0,18— 0,25 мг%), вітамін С (40-100 мг%), В2 (0,05 0,07 мг%), К (0,4 мг%), Е (0,8- 5,1 мг%), органічні кислоти (яблуч­на, винна, янтарна, щавлева, сорбінова, парасорбінова), цукри (5,9-8 %), пектинові (0,3-0,5 %) й дубильні речовини, мінеральні солі. Крім того —фенольні сполу­ки (катехіни—370 мг%), антоціани — 300-1600 мг%, флавоноїди (20—264 мг%), йодисті сполуки. В квітах знайдено: кверцетин-3-глюкозид і кверцетин-3-сафо-розид.

Плоди входять до складу вітамінного чаю. Свіжими вони добре зберігаються при температурі 0 °С і воло­гості повітря 80-85 %. Після заморозків їх їдять (вони тоді солодкі). В народі сік із них використовують як сечогінне при сечових каменях, як легко проносне, пото­гінне, в’яжуче і кровоспинне, при захворюваннях серця, печінки, поганому жовчовиділенні, пониженій кислот­ності шлункового соку, при дизентерії, ревматизмі, геморої. Квіти вживають як послаблюючий і сечогінний засіб.

В науковій медичній літературі є дані, що плоди горобини мають естрагенну дію, зменшують кількість холестерину в крові і жирів у печінці (при ожирінні); рекомендується при явищах старечої атонії кишок, клі­максі з матковими кровотечами, зупинці менструації та як протизаплідний засіб. Наукові рекомендації щодо дозування лікувальних форм горобини звичайної зазна­чають, що використовуються ще й листя та молоді гілки горобини звичайної.

Свіжий сік по 50 мл 3-4 рази на день; відвар плодів (15 г на 200 мг окропу) по 1 столовій ложці 3-4 рази на день; настоянку із свіжих плодів (200 г подрібненої сировини на 1 л горілки настоювати 12 днів, проціджу­ють) по 1 чайній ложці тричі на день при порушеннях менструального циклу в клімактеричний період; сироп (1 кг соку зрілих плодів варять з 600 г цукру) по 1 столо­вій ложці тричі на день — при ожирінні; настій молодих гілок (2 столові ложки необхідної сировини на 400 мл окропу, кип’ятити 5 хв, процідити), пити по півсклянки 4 рази на день при туберкульозі шкіри; чай з листя (30 г сировини заварюють у трьох склянках окропу) п’ють по 1 склянці тричі на день при ниркокам’яній і жовчо­кам’яній хворобах, а також при інших хворобах печінки; настій квіток (2 столові ложки сировини на 400 мл окро­пу, настоюють до охолодження) по півсклянки тричі на день.   Плоди   горобини   звичайної   протипоказані   при схильності до гіперкоагуляції крові.

Строк зберігання всіх лікувальних форм сировини — 2 роки.

Leave a Reply