You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Гарбузи

Незліченна кількість видів і різновидностей цієї рослини. Гарбузи різняться формою плода (плоска і плоско-округла, кругла, овальна, циліндрична, грушо-, зірко-, чалмоподібна); зовнішнім забарвленням (біле, кремове, жовте, оранжеве, оранжево-червоне, рожеве, червоне, сіро-зелене, темно-зелене, а також дво- і трикольорове, смугасте, ребристе, з різними виростами); розміром плода — від 15—20 г до ЗО—40 кг.

В їжу використовують достиглі плоди гарбузів, у м’якуші яких міститься 4 —12 % цукрів, а каротину — більше,як у моркві, їх варять, маринують, печуть, додають у кашу (на Україні в особливій шані гарбузова каша); молоді зав’язі (переважно кабачків, патисонів і крукнеків, які теж належать до овочевих гарбузів) діаметром 4—5 см йдуть на виготовлення ікри, соте, подібно до спаржі можна споживати кінці молодої м’ясистої огудини, якщо їх очистити і зварити в солоній воді; смажене гарбузове насіння — витончені ласощі як для дітей, так і для дорослих.

Гарбузи визнані лікувальні рослини. Усі страви з них — добрий сечогінний засіб. Чистим гарбузовим м’якушем обкладають запалені місця при опіках, висипах, прищах, екземах, зерна гарбузів продають в аптеках як глистогінне і ліки для сечостатевих органів.

І ще одна позитивна якість гарбузів — обережно зібрані, навіть у кімнатних умовах вони можуть зберігатись до весни.

Усі сорти гарбузів, особливо чалмо подібної форми, дуже декоративні. Причому, розташовані понад стіною або парканом, вони надають їм ошатності — спочатку візерунчастим листям, пізніше яскравими квітка­ми, а восени — різнокольоровими плодами. Занесені до квартири, вони освіжать її інтер’єр самобутньою формою і забарвленням.

До весни вони можуть бути свіжими, а потім обережно зрізають частину плода з плодо­ніжкою, через кілька днів м’якуш легко можна вичистити, а скелет плода засушити, покрити лаком. Така шкатулка роками буде прикрашати ваше житло.

Нагадуємо, що гарбузи дуже швидко перезапилюються і при виро­щуванні поряд різних сортів (і навіть кабачків і патисонів) через кілька років на городі замість красеня гарбуза можуть з’явитись рослини-потвори зовні, смак яких вас теж зовсім не буде влаштовувати.

Тому ще раз радимо — купуйте насіння гарбузових у магазинах Сортнасіннєовоч, а якщо в потреба вирощувати своє — ретельно ізолюйте сорти, запи­люйте штучно жіночі квітки і зразу ж накривайте їх паперовими або марлевими ковпачками.

Як і всі гарбузові, потребує добре угноєного і глибоко перекопаного грунту. В чистому посіві розміщуйте через 1 —1,5 м, але на городі їх ущільнюють кукурудзою, картоплею, кущовою квасолею та іншими рослинами.

Витримує деяке затінення, а тому можна сіяти біля парканів, підв’язуючи на них огудину. Сіяти краще 2—3-річне насіння, загортаючи його на глибину 7 — 8 см. В північних районах гарбузи вирощуйте з розсади на парових купах і ямах.

Щоб прискорити утворення плодів, укорочуйте перші пагони після 5—6 листків, а пізніше виламуйте слабкі пагони. У крупноплідних сортів залишайте 3—4 плоди, під які підкла­дайте дощечки, шматки черепиці, плівки, шиферу. Удобрювати такими ж добривами і в такі ж строки, що й огірки. Поливайте лише в різко посушливі періоди, тому що перезволоження може погіршити якість плодів.

Кабачки, патисони, крукнеки — різновидності овочевих гарбузів, що відрізняються формою плодів. Плоди кабачків бувають циліндричної, видовженої і округлої форми з безліччю забарвлень плодів. В їжу спожи­вають В—12-денну зав’язь. Патисони ціняться за плоди чудової зір­частої форми.

Крукнеки, або кривошийка,— маловідома рослина з булавоподібною формою плодів. Споживають 3—5-денну зав’язь. Агротехніка їх і гарбу­зів подібна. Розміщуйте квадратним або шаховим способом через 60— 80 см, насіння загортайте на 5—8 см.

В їжу використовують молоду зав’язь. Щоб стимулювати утворення, її треба регулярно збирати, не до­пускаючи перезрівання. З появою четвертого листка прищипніть верхівкову бруньку, це сприяє утворенню жіночих квіток і плодів.

Leave a Reply