You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Гарбуз звичайний, гарбуз столовий

Гарбуз — всім відома городня рослина з великими плодами, в яких багато насіння.

На відміну від інших різновидностей загальновживаний гарбуз, насіння якого вживають у науковій медицині, називається звичай­ним, або столовим.

Є й інший вид гарбуза, який визнала наукова медицина, а саме: гарбуз голонасінний, що росте здебільшого в Азербайджані.

Раніше вважали, що в гарбузовому насінні (в шкі­рочці під лушпайкою) міститься алкалоїд, який убиває протягом хвилини 90% гостриків або аскарид.

Гарбуз має кілька лікувальних властивостей.

Його насіння є глистогінним засобом, а в народі, крім, того, визнають цілющим і м’якуш («м’ясо») гарбуза.

М’якуш гарбуза, оскільки в ньому є багато цукру, каротину та вітамінів С, ВІ, В2, а також інших, корисних для організму речовин застосовуеться як добрий сечогінний засіб при захворюванні нирок, при різних видах водянки та в інших випад­ках, коли потрібне енергійне видалення вологи з ор­ганізму.

Найчастіше м’якуш гарбуза вживають у вигляді каші на пшоні, рисі та манних крупах з молоком і цукром  на смак.

У народі гарбузове насіння використовують не тільки як глистогінний засіб, але й як засіб, який допомагає при хворобах сечостатевих органів, особливо коли в сечі кров і коли слазми_затримують сечовипускання.

Для цього гарбузове насіння поєднують з конопляним сім’ям, труть і приготовляють так зване (у народі) «молоко». Взявши по склянці цього насіння й сім’я, труть його в череп’яній посудині, підливаючи поступово три склянки води.

Краще, якщо потім процідити це «молоко» і вида­вити його з тертої маси. Одержану таким способом мо-локоподібну рідину підсолоджують медом або цукром і випивають за день.

В гомеопатії є есенція з свіжого гарбузового насіння.

В тібетській медицині гарбуз також використовують з лікувальною метою.

Способи приготування й застосування. Насіння з гарбуза (з сіро-зеленою шкірочкою, але без лушпайок), висушене раніше на повітрі, труть невели­кими порціями в ступці (або в череп’яній посудині) в кількості 300 штук, підливаючи потрохи води, так, щоб вийшла рідина, схожа на молоко.

До цієї рідини додають для смаку меду або варення — від 50 до 100 г. Терте насіння зливають, а посудину обмивають п’ятдесятьма мілілітрами води, так, що загалом виходить близько 500 мл цих ліків,— і саме стільки й треба вжити їх до­рослій людині натщесерце від глистів.

Дітям цих ліків треба давати по 15 мл на рік життя, тобто, якщо дитині, скажімо, 8 років, то їй треба 120 (15X8) мл цих ліків.

В науковій медицині ці ліки застосовують для вига­няння глистів, а в народі їх вживають і при хворобах сечостатевих органів.

У дні лікування від глистів треба вживати таку д і є-т у: в перший день (підготовка до лікування) хворий повинен їсти пром’яту або рідку їжу (супи, рідку кашу, овочеве пюре, кисле молоко і т. д.). Ввечері рекомендується вжити проносну сіль (25—ЗО г для дорослої люди­ни).

Наступного (другого) дня вранці ставлять очисну клізму і вживають вищезгадані приготовлені ліки на­тщесерце протягом ЗО—40 хвилин (ковтками). Через дві години після вживання цих ліків знову вживають пронос­ний засіб (для дорослої людини 40—50 г глауберової або англійської солі).

Через дві години після цього можна вживати будь-яку їжу. Глисти можуть вийти не зразу, а й у наступні один—два дні, коли також рекомендується ставити очисні клізми по одному разу на день.

Якщо є свіже гарбузове насіння (влітку, восени чи взимку), не висушене, не очищене, то можна приготу­вати протиглистяні ліки й таким способом: взяти 500 г, або на рахунок близько 500 насінин, подрібнити їх у м’ясорубці разом з лушпайками, залити подвійною кіль­кістю води (п’ятьма склянками) і випаровувати протя­гом двох годин на легкому вогні, не доводячи до кипін­ня (просто або в так званій водяній бані).

Відвар, згу­щений таким чином майже до половини, треба процідити через марлю і зібрати ложкою з його поверхні непо­трібний шар олії.

Для дітей до одного року життя беруть по ЗО г на­сіння.

Порошок з гарбуза пропонується хворим на глисти, як готовий препарат, який цілком замінює собою насін­ня; для дорослих — по 60—80 г, а дітям — по 30—40 г.

Порошок, перед тим як вжити його, треба розмішати з невеликою кількістю води, щоб він був такий загус­тий, як сметана, й спожити протягом 15—20 хвилин.

Дієта при цьому способі лікування така сама, як і зазначена вище.

Цей порошок або просто гарбузове насіння особливо необхідні тим з хворих, які страждають від глистів, ко­му протипоказане лікування препаратами з чоловічої папороті, або чоловічого щитника (при хворобах серця, нирок і печінки, при виразковій хворобі шлунка або два­надцятипалої кишки, при гострих шлунково-кишкових і гарячкових захворюваннях та при вагітності).

Насіння голонасінного гарбуза приготовляють для лі­кування так само, як приготовляють насіння звичайного гарбуза, тільки в зменшеній дозі: по 150—200 г. Дієта також та сама, що й при лікуванні насінням звичайного гарбуза.

Leave a Reply