You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Деревій звичайний (кровавник)

Ця усім відома рослина має пружне стебло, Що сягає 50 см. Кореневище повзуче з пагонами. Стебло пряме, трохи волосисте, як і листки. Квіти звичайно білі, але зустрічаються (рідко) рожеві або з фіолетовим від­тінком, дрібні. Запах бальзамічний, приємний. Квітки запашні, на смак гіркі. Цвіте з другої половини травня кінця літа. Поширений повсюдно, росте по луках, по їх  межах, вздовж доріг, по схилах, чагарниках, лісових галявинах.

Хімічний склад: ефірна олія (0,18—0,8 %), гіркий алкалоїд ахілеїн (0,15 %), таніни (близько 2,8 %), фітон­циди, аспарагін, жирна олія (1,8 %), цінерл, пінен, бор­неол, туйон, органічні кислоти, аскорбінова кислота (вітамін С), каротин, філохінон. До складу ефірної олії входять проазулен (25—30 %), азулен (1—10 %), цінен, борняол, складні ефіри (10—13 %), камфора, туйон, цінеол (8—10 %), карцофілен, мурашина, оцтова та ізо­валеріанова кислоти, спирти (20 %). А ще: аконітова кислота, гіркі та дубильні речовини, смоли, інулін, міне­ральні солі, каротин, холін.

Збирають: квіти, стебла з суцвіттями, листя.

Деревій використовується як у науковій, так і в народ­ній медицині. Це вельми популярний лікувальний засіб. Вважають, що рослина поліпшує травлення, спиняє кро­вотечу, сприяє правильному обмінові речовин. Його приймають всередину, вживають зовнішньо.

Внутрішньо. Сік з листя деревію, з медом, по 3 чайні ложечки на день, п’ють для посилення апетиту, поліп­шення обміну речовин, при хворобі печінки та жіночих хворобах.

Чай (настій) з сухих листків —_2_столові ложки на 0,5 л кип’ятку п’ють у 3—4 прийоми за день_при гемо­рої, чиряках, малих місячних, носових та інших крово­течах.

Наводимо кілька рецептів.

1.         При сильному серцебиттю щодня приймають по 2 чарки неміцного вина, в яке влито 24 краплі соку дере­вію і 24 краплі соку з листя і квітів рути на обидві чарки.

2.         Прищі на тілі, чиряки і висипи. Для цього вживають напар з суміші трав: шавлії, полину і розмарину по 1 столовій ложці; деревію, ягід ялівцю, подорожника    ланцетолистого,    кропиви    дводомної, звіробою і золототисячника – по 2 ст. ложки; хвоща польового  — 3 ложки.
Все змішують, беруть 4 столові ложки збору, заливають 1 л кип’ятку і парять цілу ніч; вдень за 8 прийомів випивають.

3.     При запаленні сечового міхура рекомендують пити відвар з таких рослин: деревію 2 столові ложки, привогютня  і аїру — по 1 ложці, березових бру­ньок і листя мучниці (ведмежі вушка) — по 2 лож­ки Цієї суміші беруть 2 столові ложки, заливають 2,5 склянки перевареної води і кип’ятять 5—7 хвилин; відставляють з вогню і через півгодини проціджують. Відвар випивають за день (4 прийоми).

4 Сильні болі в шлунку (спазми) заспокоюють при вживанні чаю з суміші квіток ромашки, деревію, по 1 столовій ложці на 1,5 склянки окропу. П’ють ковтками. При цьому на ділянку шлунка кладуть грілку.

5.   Чай з квіток деревію п’ють (до 3 склянок на день) при маткових кровотечах, болючих місячних, кровохар­канні.

6.   При здуттях живота (матеорізмі) дуже ефективний відвар з суміші: насіння кмину — 2 ст. ложки, насіння кропу — 1 ст. л., листків деревію — 2 ст. л., дрібно порізаної вівсяної соломи  — 3 ст. л., коре­ня аїру — 1 ст. л. і крупне потертого кореня вале­ріани  — 1 повна чайна ложка. З столові ложки цієї суміші заливають трьома склянками води. Кип’ятять на слабкому вогні хвилин Випивають за день пор­ціями всі 3 склянки відвару.

Трава і квіти у вигляді настою 1 ст. ложки на 1,5 склянки кип’ятку (добова доза) з успіхом застосо­вуються при гастритах, виразковій хворобі шлунка і два­надцятипалої кишки, при ентероколітах, виразковому неспецифічному коліті. Деревій додають у збори для лі­кування від гіпертонічної хвороби, атеросклерозу і ожи­ріння.

Незважаючи на те, що трава деревію збільшує кіль­кість тромбоцитів у крові, небезпеки тромбоза не вини­кає,— запевняють автори. Кровоспинна дія пов’язана переважно з активацією тромбоцитів і скороченням часу кровотечі.

Leave a Reply