You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Цілющі властивості шипшини

Колючі кущі шипшини ростуть повсюдно — у світлих лі­сах, підлісках, у степу, по садах і парках. Звичайно, різні види шипшини мають власні ареали поширення. Тільки на Україні відомо понад 40 видів.

Шипшина давно славиться своїми цілющими плодами, їх збирають перед повним визріванням (серпень — вересень), коли вони стали твердими та набули специфічного яскраво-червоного кольору.

Плоди містять вітаміни С, В2, Р, К, дубильні речовини, ка­ротин, цукри, флавонові глікозиди та органічні кислоти. Ска­жімо, вітаміну С шипшинові плоди містять від 2000 до 4500 мг % на суху вагу. Це означає, що цього вітаміну тут в 10 разів біль­ше, ніж у ягодах чорної смородини, в 50 — ніж у лимоні, в 100 разів більше, ніж у яблуках. Із плодів давньої трояндової родич­ки одержують каротолін, що містить каротиноїди, вітамін Е та лінолеву кислоту. Шипшинова олія, одержувана із насіння, містить насичені й ненасичені жирні кислоти, каротиноїди й токофероли, мінеральні солі, пектинові речовини.

Екстракт шипшини та інші препарати з його плодів — чу­дові полівітамінні засоби. Вони стимулюють обмін речовин, під­вищують опірність організму до впливу зовнішнього середовища. Шипшинова олія та каротолін посилюють регенерацію тканин, сприяють швидкому гоєнню ран.

І, звичайно, шипшину вико­ристовують при гіповітамінозах, особливо за недостатності ві­таміну С, а також при інших захворюваннях, коли настає потреба в вітамінах: ранніх і пізніх токсикозах, анемії вагітних, після­пологових ускладненнях, порушеннях менструального циклу, при запальних процесах у жінок тощо.

Фармацевтична промисловість виробляє із плодів шипшини сиропоподібний препарат холосас, що його застосовують при холециститі та гепатиті. Випускається також вітамінігсвг.ний сироп із плодів шипшини.

Шипшинову олію та каротолін випускають у флаконах по 100 і 200 мл. Особливо широко їх використовують в гінекологіч­ній практиці для насичення тампонів, серветок, накладуваних раз—двічі на день, зокрема ня тріщини в сосках. Ефективні еони і для лікування шкірних хвороб та опіків.

Ясна річ, що шипшиною дуже давно й широко послуговується народна медицина. Чаї, відвари, киселі з неї рекомендуються при різних важких захворюваннях: тифі, скарлатині, запаленні нирок, хворобах шлунка, кишечника й печінки, при туберку­льозі легень тощо.

Tags:

Leave a Reply