You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Цибуля городня

Батьківщина  її — Середня  Азія.  Нараховує багато сортів, у тому числі селекційних. У тканинах цього виду міститься: цукру (8—14 %) — цукроза, фрук­тоза, мальтоза, поліцукрид інулін; білки, вітаміни С, ВІ, В2, В6, Е, РР, пантотенова кислота, каротин, різоцин, флавоноїд кверцетин, сапоніни, ферменти, фітонциди, мінеральні солі.

Крім того, ефірна олія, що надає цибулі специфічного запаху і гострого смаку; сульфіди, йод, органічні кислоти (яблучна, лимонна). 70—100 г цибулі задовольняють добову потребу людини у вітаміні С. Народи світу здавна цінували цибулю як ефективні ліки. Під час різних епідемій (тиф, чума, грип) у народі вважалося за необхідне щодня з’їсти хоча б одну цибу­лину. Дію її з’ясовано недавно наукою у зв’язку з від­криттям  фітонцидів  (кінець  40-х  років)  професором Б. П. Токіним.

Цибуля вважається майже універсальним засобом: загоюючим, відхаркувальним, сечогінним. легко проносним, протицинготним, протиглисним, гіротигеморойним, збуджуючим, скріпляючим ясна, оздоровлюючим по­рожнину рота, протинежитним при простудах, антискле­ротичним, нормалізуючим обмін речовин (у тому числі водно-солевий) в організмі тощо.

Відомим є засіб прикладання на чиряки печеної ци­булі.

Декотрі сільські бабуні вміли виводити цибулинним соком (змішаним з медом) більмо. Таким же свіжим соком (3—4 краплі на одну столову ложку теплої пере­вареної води) промивають очі при ранкових нагноєннях (гнійний кон’юнктивіт), закапують вухо при свербінні

в ньому від грибка.

Є твердження (науково-літературні відомості), що ци­буля стимулює виробленню сперми. Вважають, що вона поліпшує і зір. Посічений ножем свіжий зріз цибулини вдихають то однією, то другою ніздрею при нежиті, сік її втирають у коріння волосся, що має сприяти затримці прогресуючого облисіння, а також від сильного лупіжу шкіри голови. Ним виводять бородавки та ластовиння. І взагалі користуються зовнішньо при шкіряних хворо­ба!   Вживають  як косметичний  засіб.  Твердять,  що посиленню росту і збільшенню густоти волосся сприяє полоскання його після миття у слабому наварі цибулин­ного лушпиння.

Наукова медицина в основному підтримує багатовіковий лікувальний досвід народів. Однак рекомендує не захоплюватись великими дозами цибулі, особливо при захворюваннях нирок, печінки та гострих запаленнях шлунково-кишкового тракту, помірковано вживати сві­жу цибулю при сердечно-судинних нездужаннях.

Чимало препаратів виготовляють із цього зілля. Спиртова витяжка призначається при атонії кишечника, поносах, атеросклерозі. Витяжки з цибулі з гліцерином рекомендують для лікування від захворювань, викликаних трихомонадами у жінок. Щоб позбутись неприємного запаху з рота після споживання цибулі, варто пожувати корінь петрушки або кореневища аїру.

Leave a Reply