You are here: Home > Косметика > Технологія вирощування часнику

Чорнобил, чорнобиль

Чорнобил, чорнобиль, чорнобильник, нехво­рощ, забудьки, забудька, звичайний полин (Агіетізіа уиіагіз); з лікувальною метою використовують траву й коріння цієї рослини.

Чорнобил, або звичайний полин (у перекладі з латинської назви) —це багаторічна рослина з родини складноцвітих.

Цей вид полину відрізняється від усім відомого гіркого по­лину своїм темно-червоним стеблом, заввишки до 150 см, та листка­ми, також пірчасторозсіченими, як і в гіркого полину, але з загнути­ми донизу краями.

Запах у чор­нобилу не полиновий, а своє­рідний, бальзамічний, смак гір­куватий. Листки з верхнього боку зелені, голі, а з нижньо­го— білоповстисті; нижні лист­ки (відповідно до розміщення на стеблі) черешкові, а верхні й середні — сидячі, з вужчими частками.

Квітки дрібні, зібра­ні в кошики, жовті або черво­нуваті, так само, як і в гіркого полину, у волотевидних суцвіт­тях, але в довших і густіших, які чергуються з міжквіткови-ми листками.

Збирають здебільшого ко­ріння, а листя рідше. З коріння чорнобилу використовують ли­ше нездерев’янілі м’ясисті боко­ві частини, які відламують, ми­ють і швидко сушать для ліку­вальної мети. Листя збирають під час цвітіння рослини — з липня до кінця літа, а корін­ня — восени..

Коріння й  листя  чор­нобилу    містять   у    собі, крім інших речовин, смо­лу й ефірну полинову олію з сильним запахом (цієї олії в листках більше, ніж у коренях).

У науковій медицині чорнобил не застосовують.

У народній медицині ця рослина має досить широке застосування. Коріння чорнобилу знають у народі як за­спокійливий засіб, а лисгя його — як болетамувальний і як такий засіб, що регулює функціональну діяльність шлунково-кишкового тракту, а також і місячні. Листя цієї рослини, відповідно до народного досвіду, має біль­ше цілющих властивостей, ніж її коріння.

У народі чорнобил застосовують: при водянці (ви­тяжку з коріння), при судомі і навіть при епілепсії (від­вар мочок коріння), а також при жіночих хворобах: при мізерній менструації (відвар трави) та білях з болями ‘(відвар коріння), після родів (для очищення) і часто як зміцнювальний засіб.

Як зміцнювальний засіб, коріння чорнобилу корисне при туберкульозі легень, коли його варять на білому вині протягом 10 хвилин (20,0—200,0), додаючи меду (не більше як одну—дві чайні ложечки) до відвару, який ще кипить. Пити по півсклянки і більше, натщесерце.

Треба зауважити, що при падучій хворобі та при ін­ших випадках судоми й конвульсій відвар з коріння чор­нобилу краще робити не на воді, а на пиві (ЗО г коріння на півлітра пива, кип’ятити протягом 5 хвилин). Цим же відваром виганяють глистів і спиняють тривалий пронос.

Способи застосування. Відвар: 20,0—200,0; вживати по одній столовій ложці, три рази на день.

Leave a Reply